Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland zet mensenrechten bovenaan buitenlands politieke agenda

05-11-2007 | Persbericht | Ministerie van Buitenlandse Zaken

`Mensenrechten gelden voor iedereen, altijd en overal.' Dat is het uitgangspunt van de nieuwe mensenrechtenstrategie van minister van Buitenlandse Zaken Verhagen.

Steeds vaker worden culturele en religieuze tradities aangevoerd als excuus om bepaalde rechten te negeren. Daarom zet Nederland mensenrechten boven aan de buitenlands politieke agenda.

In de strategie `Naar een menswaardig bestaan' stelt Verhagen bijna honderd concrete maatregelen voor om het mensenrechtenbeleid in de volle breedte te intensiveren. Deze maatregelen hebben onder meer betrekking op de strijd tegen de doodstraf en marteling, de vrijheid van godsdienst, de rechten van vrouwen en kinderen, en het tegengaan van de discriminatie van homoseksuelen.

De nieuwe strategie benadrukt ook dat het mensenrechtenbeleid nauw samenhangt met de Nederlandse inzet om vrede en veiligheid te bevorderen. Dat komt onder meer tot uiting in de strijd tegen het terrorisme, meer hulp aan fragiele staten, en de bevordering van een internationale rechtsorde waarin misdaden niet onbestraft blijven.

`De grote inzet voor mensenrechten komt niet alleen voort onze morele waarden, maar is ook in ons eigen belang,' aldus minister Verhagen. `Mensen moeten een waardig bestaan kunnen leiden, anders onstaan er spanningen en conflicten. Dat leidt tot terrorisme, vluchtelingenstromen en economische neergang. In een wereld waar de grenzen vervagen, ondervindt ook Nederland daarvan de gevolgen.'

Verhagen wil mensenrechtenverdedigers politiek en praktisch ondersteunen. Dat gebeurt onder meer door de instelling van een Mensenrechtenfonds, waarvoor het komend jaar 20 miljoen euro beschikbaar is. Als eerbetoon aan mensen die de moed hebben hun stem voor mensenrechten te laten horen, stelt Nederland een onderscheiding in - de Mensenrechten Tulp - die jaarlijks zal worden uitgereikt.