5 n ovember: Internationale Dag voor Actie tegen Clustermunitie 05 november 2007, New York - Op deze eerste Internationale Dag voor Actie tegen Clustermunitie legt Unicef graag een verklaring af namens alle kinderen op deze wereld.

Unicef zet in haar werkzaamheden altijd het belang van kinderen voorop, in oorlogs- en in vredestijd. De rechten van kinderen zijn vastgelegd in het Verdrag voor de Rechten van het Kind. Dit verdrag is wereldwijd een wettelijk instrument. Kinderen hebben het recht om in een veilige omgeving op te groeien, te spelen en te leren. Iedereen heeft de verantwoordelijkheid om de kinderrechten te beschermen. Dat geldt zowel voor individuen als voor overheden.

Tijdens oorlogen en jaren erna

Een aantal conflicten heeft laten zien wat voor een vreselijke impact clustermunitie op kinderen heeft. Het meest recente voorbeeld was Libanon in 2006. Maar kinderen blijven ook slachtoffer van clustermunitie in landen waar deze wapens tientallen jaren geleden werden ingezet. Bijvoorbeeld in Bosnië, Cambodja, Irak, Laos, Servië en Vietnam. In deze en in andere landen vormt clustermunitie nog steeds een bedreiging voor de rechten van kinderen.

Slachtoffers onder kinderen Bij een groot aantal ongelukken veroorzaakt door clustermunitie, zijn kinderen betrokken. In Afghanistan gaat het bijvoorbeeld om meer dan eenderde van de gevallen. Tijdens de oorlog in Kosovo zijn meer kinderen slachtoffer geworden van clustermunitie dan van antipersoneelsmijnen, verschrikkelijke wapens die terecht verboden zijn door het grootste deel van de internationale gemeenschap.

Clustermunitie heeft vaak de vorm van dagelijkse gebruiksvoorwerpen, zoals ballen en blikjes. Vreemde vormen en felle kleuren komen ook veel voor. Hierdoor is het voor een kind erg verleidelijk om onontplofte clustermunitie op te rapen.

Levenslange impact
Kinderen die de klap overleven zijn vaak gehandicapt, blind of doof. In veel gevallen kunnen ze niet meer naar school, omdat er niet genoeg geld is om zowel de medische rekeningen als het schoolgeld te betalen. Deze kinderen zullen hun hele leven kwetsbaar blijven. De impact van clustermunitie gaat echter nog veel verder dan deze directe effecten. Als een ouder of verzorger gedood wordt of verminkt raakt door clustermunitie, is een kind hier uiteraard ook de dupe van.

Unicef werkt al meer dan tien jaar om kinderen te beschermen tegen landmijnen en andere explosieven die na een oorlog zijn achtergebleven. Unicef richt zich op bewustwording, educatie en steun aan slachtoffers. Unicef stelt ook de bedreigingen aan de orde die landmijnen en clustermunitie vormen voor de rechten van kinderen.

Verbod op clustermunitie Wij zetten ons in om het menselijk leed dat deze wapens aanrichten te stoppen. Hiervoor is het absoluut noodzakelijk dat burgers en overheden samenwerken.

Wij zijn erg blij dat de Verenigde Naties een overeenkomst hebben gesloten waarin de lidstaten dringend opgeroepen worden een wettelijk instrument te ontwikkelen dat clustermunitie verbiedt. Unicef vraagt de overheden met klem gehoor te geven aan dit verzoek.