Radboud Universiteit Nijmegen


Afvallen op maat, nieuw boek van Tatja van Strien

We zijn te dik. We doen er van alles aan. Maar de ervaring leert dat die hoopvol begonnen perioden van vermageren, al dan niet volgens 'wetenschappelijke' dieetregels, uiteindelijk tot niets leiden en de gezondheid zelfs kunnen schaden. Vandaag verschijnt Afvallen op maat. Een methode met blijvend resultaat van psychologe Tatjana van Strien.

Van Strien laat zien dat het wel degelijk mogelijk is om duurzaam af te vallen, zónder rigide, ongerijmde of utopische verdunningskuren, en mét een op het individu gerichte oplossing. Op grond van meer dan 25 jaar wetenschappelijk onderzoek biedt zij een zelftestmethode, waarmee de lezers op een eenvoudige manier bij zichzelf kunnen nagaan waar de oorzaak ligt van het eetprobleem. Lezers krijgen advies over wat ze er aan kunnen doen zonder dat ze in het beruchte jojoën vervallen.

Dr. Tatjana van Strien doet onderzoek naar de psychologische factoren van lijnen en overeten. Ze is universitair hoofddocent bij het Instituut voor Gender Studies en het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit. Ze promoveerde op onderzoek naar eetgedrag en overgewicht bij jongvolwassenen aan de Universiteit van Wageningen. Zij is auteur van de Nederlandse Vragenlijst voor Eetgedrag (NVE), die in vertaling over de hele wereld wordt gebruikt, en waarvan onlangs ook een kindversie (NVE-K) is verschenen.