Gemeente Heerlen

Twee voorbeeldprojecten Nieuwe Energie
Opening Zonnetegelplein Parkstad Limburg

Op maandag 5 november is het Zonnetegelplein Parkstad Limburg officieel geopend door gedeputeerde Bert Kersten, wethouders Lex Smeets en Riet de Wit en de drie ambassadeurs van het Zonneteam van de KRO-Energy Survival. Aansluitend werden door wethouder Cor Duijf de zonnepanelen aan de achterzijde van het Theater Heerlen in werking gesteld.

Het Zonnetegelplein bestaat uit stoeptegels met zonnepanelen en twee bubbelbuizen ernaast. Het water in de buizen gaat bubbelen door de zonne-energie opgewekt via de zonnepanelen. Op deze manier willen de Provincie Limburg en de Gemeente Heerlen op een speelse en laagdrempelige manier laten zien hoe zonne-energie werkt. Een andere toepassing van zonne-energie is te zien op de gevel van de middenzaal van de vernieuwde schouwburg. De zonnepanelen hebben een totaalopbrengst van bijna 25.000 Watt (hier kunnen een heel jaar lang 400 gloeilampen of 2700 spaarlampen mee branden). De zonnepanelen zorgen op een duurzame manier voor een deel van de stroomvoorziening van het Theater. Ook het Theater Heerlen maakt dus werk van Nieuwe Energie!

Voorbeeldprojecten
De gemeente Heerlen en de Provincie Limburg vinden het erg belangrijk om samen met partners toepassingen van nieuwe vormen van energie te laten zien. Onder andere educatie en bewustwording zijn hierbij van belang. Het Zonnetegelplein speelt hier op een innovatieve en laagdrempelige manier op in. Daarnaast laten ook andere partners in de stad zien dat ze het thema Nieuwe Energie serieus nemen door te investeren in nieuwe vormen van energie zoals de zonnepanelen op het Theater Heerlen. Het bedrijf Solland Solar is medesponsor van het Zonnetegelplein en een belangrijke werkgever in Heerlen op het gebied van Nieuwe Energie.

Heerlen, energieke stad
Nieuwe Energie bindt en verbindt Heerlen: energie legt een link tussen het verleden en de toekomst van onze stad. Daarnaast verbindt Nieuwe Energie het werken aan een schonere wereld en een versterking van onze economische structuur. Heerlen biedt een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven en onderzoeksinstellingen waar elke dag gewerkt wordt aan innovatieve en toekomstbestendige oplossingen voor onze energiehuishouding. Het grensoverschrijdende bedrijventerrein Avantis vormt het dynamische en economische hart. Ook geven wij zelf het goede voorbeeld door volop te investeren in duurzaamheids- en energieprojecten op straat, op school en in de wijken. Denk alleen al aan het Mijnwaterproject. Heerlen is trots op haar energieverleden en trots op haar energietoekomst. Wij zijn Heerlen, wij zijn energie.

HEERLEN, 5 november 2007 Provincie Limburg
Concernstaf Communicatie Cluster Communicatie
Reina Cobussen John Clermonts
(045) 560 40 70 (043) 389 70 67
06 - 30731041 (buiten kantooruren) 06 - 55 87 13 19 (buiten kantooruren) persvoorlichting@heerlen.nl communicatie@prvlimburg.nl