LTO Noord


Persbericht: Krachtig appèl LTO Noord tegen compensatie natuur op unieke landbouwgrond

LTO Noord biedt vanavond aan CdK Groningen petitie aan

LTO Noord afdeling Het Hogeland biedt vanavond aan Max van den Berg, Commissaris der Koningin in de provincie Groningen en gedeputeerde Douwe Hollenga van Landbouw en Natuur een petitie aan. LTO Noord doet hierin een krachtig appèl op de provincie om zich te verzetten tegen de plannen van het ministerie van LNV om unieke landbouwgrond in de Groningse Emmapolder om te zetten in natuur.

LTO Noord vraagt van de provincie geen passieve opstelling maar actie. De provincie moet handelen naar de afspraken en een krachtig signaal geven aan LNV: geen natuurcompensatie op onvervangbare landbouwgrond. De leden van LTO Noord afdeling Het Hogeland hebben zich massaal tegen het voorstel van LNV gekeerd. De LTO Noord leden hebben aangegeven desnoods alle juridische middelen aan te grijpen om het plan te keren.

In de Groningse Eemshaven is de bouw van een nieuwe energiecentrale gepland op gronden waar in de loop der jaren onbedoeld natuurwaarden zijn ontstaan. Het ministerie van LNV is van mening dat op grond van de Natuurbeschermingswet deze waarden op dezelfde wijze moeten worden gecompenseerd in de Emmapolder. Het gaat in totaal om circa zeventig hectare.

LTO Noord is van mening dat er vele redenen zijn om dit plan te schrappen. Zo worden natuurwaarden gecompenseerd die worden aangetroffen op een industrieterrein, zonder enige bijzondere ecologische status. Volgens de spelregels is compensatie hier niet aan de orde. ,,Spaar onvervangbare landbouwgrond en tref maatregelen buitendijksââ, stelt LTO Noord bestuurder Roelf Torringa.

De provincie heeft zich hiernaast verbonden aan het convenant brakwatergebieden waarin het areaal brakke natuur-gebieden (waar ook de geplande natuurcompensatie in de Emmapolder onder valt) is begrensd tot maximaal 150 hectare. Dit areaal is inmiddels goeddeels gerealiseerd. LTO Noord stelt dat de provincie zich aan deze afspraak dient te houden.

De Emmapolder bevat grond die uitermate geschikt is voor de teelt van onder meer pootaardappelen. Het perspectief van deze teelt in Noord-Groningen is groot. Groninger pootaardappelen worden wereldwijd afgezet. De aanslag voor natuurcompensatie raakt daarmee niet alleen de boeren in de polder, maar de gehele landbouwstructuur in de regio, aldus LTO Noord, omdat de grond nodig is voor de verdere groei van de bedrijven.

Maandag 5 november 2007