Politie Limburg-Noord


Politie Echt start cursus voor burgers

De politie Echt start maandag 5 november met de cursus 'Politie voor burgers'. De cursus gunt netwerkpartners en contactpersonen een kijkje in de keuken van de politie. Het bovenliggende doel is om de cursisten te leren om zelf iets te doen aan veiligheid en leefbaarheid in hun eigen straat of wijk. De cursus bestaat uit tien lessen en wordt gevolgd door dertien personen.

Cursisten
De cursisten zijn aangemeld via de wijkagenten van de politie in de gemeenten Echt-Susteren en Roerdalen. Het zijn leden van wijkraden, wijkbewoners en vertegenwoordigers van onder meer de politiek, journalistiek, bedrijfsleven en het jongerenwerk. De politie kan en wil niet alleen verantwoordelijk zijn voor openbare orde en veiligheid. Vrijwel alle partners inclusief de burgers hebben daaraan een bijdrage te leveren, onder regie van de gemeente. Om helderheid te verschaffen over wat men nu juist wel en niet van de politie kan en mag verwachten is de cursus Politie voor Burgers ontwikkeld, naar een voorbeeld afkomstig uit de Amerikaanse communitypolicing. De cursus werd in 1999 in Nederland doorontwikkeld door de politieregio Gelderland-Midden in samenwerking met de Nederlandse Politie Academie.

Lessen
Politiemedewerkers uit de regio verzorgen de avonden. Tevens zal het Openbaar Ministerie één van de lesavonden organiseren. Officier van Justitie Renate van Heck zal op maandag 28 januari 2008 tekst en uitleg geven over de werking van het O.M. De cursus in Echt is de eerste waarbij het O.M. ook een onderdeel van de cursus verzorgt.

Het cursusprogramma is zo opgesteld dat er ook aandacht is voor de lokale problematiek
Aan bod komen onder meer de volgende onderwerpen:

- Organisatie en Bevoegdheden

- Gebiedsgericht werken

- Basispolitiezorg

- Bereikbaarheid politie (bezoek meldkamer, servicecentrum)
- Tactische recherche en Forensische Opsporing
- Aangifte en bureau werkvoorbereiding

- Integrale Beroepsvaardigheidstraining (bezoek aan Politie trainingscentrum Sevenum)

- Jeugdzorg, Bureau Halt

- Integrale veiligheid

- Openbare orde en veiligheid

De cursisten ontvangen na afloop een certificaat uit handen van de korpschef en de burgemeester. Uiteraard wordt de cursus geëvalueerd en de uitkomsten daarvan zullen worden gebruikt voor kwaliteitsverbetering van de cursus.