HITT

PERSBERICHT

Apeldoorn, 6 november 2007

HITT levert systeem voor luchtverkeersleiding boven Noordzee

HITT heeft van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) opdracht ontvangen om een systeem te installeren dat de veiligheid van het luchtverkeer boven de Noordzee aanmerkelijk zal verbeteren. In samenwerking met het Amerikaanse ERA worden systemen op 11 offshore en 2 onshore locaties geplaatst waarop later verdere uitbreidingen mogelijk zijn. Het systeem bepaalt aan de hand van tijdverschillen tussen de ontvangst van hetzelfde signaal op verschillende ontvangststations, waar zich de bron van de uitzending bevindt.

Dit soort systemen wordt al toegepast op luchthavens om de positie van vliegtuigen te bepalen in aanvulling op radarbeelden. Nu wordt het ook toegepast in een uitgestrekt gebied als de Noordzee. Het luchtverkeer boven de Noordzee neemt de laatste jaren gestaag toe, niet in de laatste plaats vanwege helikoptervluchten van en naar boorplatforms. Voorts maken ook de Kustwacht, Search and Rescue operaties, plezier- en militaire luchtvaart regelmatig gebruik van hetzelfde luchtruim. De toegenomen verkeersdrukte boven de Noordzee vergt maatregelen om de veiligheid van het lagere luchtverkeer te blijven garanderen. Het zo genoemde Wide Area Multilateration System dat HITT gaat leveren is hierbij onmisbaar.

Uniek aan deze opdracht is dat een systeem voor de luchtvaart wordt geplaatst op boorplatforms die eigendom zijn van verschillende gas- en oliemaatschappijen. Het feit dat HITT eerder al systemen leverde op zowel gas- en olieboorplatforms als aan LVNL en daarmee bewezen ervaring heeft in beide omgevingen te kunnen werken, heeft zeker een rol gespeeld in de gunning.

De opdracht beloopt circa ¤ 2 miljoen en zal eind 2008 afgerond worden.

Profiel HITT

HITT is een vooraanstaand speler in de wereldwijde nichemarkt voor verkeersbegeleiding- en navigatie­sys­te­men. De door HITT ontwikkelde technologie leidt tot hogere veiligheid, betere doorstroming en aanzienlijke be­spa­ringen in infrastructuur en logistiek. De activiteiten van HITT bestaan uit het ontwerpen en verkopen van ver­keers­begeleidende systemen voor lucht- en scheepvaart en hydrografische en navigatiesystemen. Verkeersbegeleidende systemen omvatten 'Air Traffic Control' dat zich richt op verkeer op luchthavens; 'Vessel Traffic Management' op verkeer op binnen- en buitenwateren; 'Technical Services' op onderhoud van kennis en systemen bij klanten en 'haven management systemen' op beheersing van inzet en afrekening van middelen en diensten in havens. Hydrografische en navigatiesystemen omvatten 'Hydrographic survey systems' voor het ma­ken van digitale onderwater terreinmodellen; 'precision navigation systems' voor beloodsing en ondersteuning bij afmeren en offshore constructie­werk­zaam­heden; 'navigation systems' voor de visserij en automatische iden­tifi­catie AIS en 'AIS Live.com' dat via het internet scheepsinformatie verspreidt aan geinteresseerden. HITT levert soft­ware producten, ondersteunende diensten en neemt integrale projecten aan. Als project­ver­antwoor­de­lijke le­vert HITT alle benodigde systeemelementen zoals sensoren, communicatieapparatuur en computers. Na de in­stal­latie voorziet HITT in het jarenlange onderhoud van de systemen.

HITT behaalde in 2006 een omzet van EUR 27,9 miljoen en een nettowinst van EUR 1,9 miljoen. Het aantal werknemers eind 2006 bedroeg 165. Sinds juni 1998 is HITT genoteerd aan Euronext Amsterdam NV.

Voor nadere informatie: ir John H.M. van Asperen (CFO); t: +31 (55) 543 25 90 e: investor.relations@hitt.nl

Van Kempen Public Relations & Public Affairs
Koninginnegracht 38
2514 AD Den Haag
telefoon + 31 70 346 3760
GSM +31 653 805 856