Ingezonden persbericht


Onderzoek Voedingscentrum over veilig kopen, bewaren en bereiden van eten 'Nog veel te verbeteren in voedselhygiëne bij ouderen'

Voor een meerjarige hygiënecampagne heeft het Voedingscentrum onderzocht hoe ouderen boven de 65 jaar omgaan met hygiëne in de keuken , bij het bewaren en bereiden van hun eten. Jaarlijks krijgen zo´n 500.000 mensen een voedselinfectie en ouderen vormen een zeer kwetsbare groep. Uit het onderzoek blijkt dat weliswaar meer dan de helft van de 65+ ers tegenwoordig vrij zorgvuldig omgaat met de bewaartermijn en de hygiënische bereiding van eten maar dat er derhalve bij veel ouderen nog het een en ander kan verbeteren.

Het Voedingscentrum heeft Center Data laten onderzoeken hoe ouderen hun eten bewaren en bereiden. De resultaten zijn positief. Zo heeft 61% van de ouderen weet van de juiste koelkasttemperatuur om eten te bewaren (tussen 0-7 graden Celsius). Verder leven ouderen de bewaartermijn van voedingsmiddelen in de koelkast goed na. Van de ouderen bewaart 83% kliekjes , bijvoorbeeld de geadviseerde maximaal twee dagen in de koelkast. Ook bij het bereiden gaan de meeste ouderen prima te werk. Ze maken materialen (messen, planken) tussendoor schoon en ze wassen hun handen tussendoor goed. Hiermee voorkomen ze kruisbesmetting: het 'overspringen' van ziekmakende bacteriën van onbereid eten (bijv. rauwe kip) naar al klaargemaakt eten (bijv. salade).

Bederf voorkomen
Ondanks deze goede score blijven er ouderen die het minder goed doen. Ook zijn er onderdelen waar de meerderheid van de ouderen lager scoort. Zo bewaren veel ouderen zeer kort houdbare producten (zoals gesneden groente) te lang. Daarnaast weten velen het verschil niet tussen de aanduidingen 'ten minste houdbaar tot' en 'te gebruiken tot'. De 'ten minste houdbaar tot'-datum is de datum tot waarop de fabrikant de garantie geeft dat het product van goede kwaliteit is. Tenminste: als de verpakking nog niet is geopend. De 'te gebruiken tot'-datum is de uiterste datum waarop het product veilig is te eten. Om de kennis over hygiëne te vergroten verspreidt het Voedingscentrum onder ouderen een praktisch boekje vol hygiënetips. Dit boekje wordt bijgesloten in een aantal seniorenbladen. Ook op www.voedingscentrum.nl wordt op een speciale pagina uitgebreid aandacht besteed aan hygiëne in de keuken. Dit alles wordt gefinancierd door het ministerie van VWS.

Voedingscentrum - eerlijk over eten
Gezond, lekker, veilig en bewust eten is belangrijk in onze samenleving. Elke Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een onafhankelijke organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland. Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over gezonde en veilige voeding en voedselkwaliteit.



Ingezonden persbericht