Ingezonden persbericht


Persbericht
Maandag 5 november 2007

AMREF FLYING DOCTORS JUBILEUMFEEST BRENGT BIJNA 2 TON OP

Kans op betere gezondheid voor moeders en kinderen in Afrika

Zaterdag 3 november vierde AMREF Flying Doctors haar 50-jarig jubileum. Een veiling van diverse objecten, een benefietvoorstelling door The African Mama's en een verloting brachten samen netto ^ 192.130,- op. Met dit bedrag kan AMREF de gezondheid van moeders en kinderen in Afrika verbeteren.

50-jarig jubileum
AMREF (African Medical & Research Foundation) is de grootste Afrikaanse gezondheidsorganisatie, in 1957 in Kenia opgericht als 'Flying Doctors'. Dit jaar bestaat AMREF 50 jaar. Afgelopen zaterdag vierde de organisatie haar jubileum met een bijzondere avond in de RAI in Amsterdam. Dankzij diverse sponsoren kon veilingmeester Jop Ubbens van Christies een afwisselend scala aan objecten veilen. Deze varieerden van trainingen voor traditionele vroedvrouwen in Oeganda tot litho's van Picasso. The African Mama's verzorgden een benefietvoorstelling waarin zij zongen over de aspecten uit het leven van vrouwen in Afrika. Als afsluiting vond een verloting plaats waarbij deelnemers aantrekkelijke prijzen, uiteenlopend van een reis naar Kenia tot aan een LCD-televisie konden winnen. De totale opbrengst van het jubileumfeest stelt AMREF in staat de gezondheid van moeders en kinderen in Afrika structureel te verbeteren.

Moeders en kinderen in Afrika
Hoewel er veel bereikt is in een halve eeuw, verliest in Afrika 1 op de 16 vrouwen haar leven als gevolg van een zwangerschap of bevalling. AMREF vindt dat onacceptabel hoog en streeft ernaar dit sterftecijfer flink omlaag te brengen. In lijn met Milleniumontwikkelingsdoel 5 beoogt AMREF de gezondheid van moeders te verbeteren. De organisatie doet dat onder meer door traditionele vroedvrouwen te trainen, wachthuizen voor zwangere vrouwen met complicaties te bouwen en klinieken van een adequate uitrusting te voorzien.

Over AMREF Flying Doctors
De organisatie heeft als doel de gezondheid van kwetsbare bevolkingsgroepen in Afrika structureel te verbeteren. Zo krijgen zij de kans om te ontsnappen aan armoede. In Nederland zet AMREF Flying Doctors zich in voor fondsenwerving en een verantwoorde besteding van die fondsen aan het werk van AMREF in Afrika. Ook zorgt de organisatie voor draagvlak en aandacht voor een betere gezondheid in Afrika. We ontvangen steun van de Nederlandse overheid, de Nationale Postcode Loterij en ruim 20.000 gevers, waaronder particuliere donateurs, bedrijven en stichtingen. De organisatie beschikt over het CBF-Keur.

NOOT VOOR DE REDACTIE,