Ingezonden persbericht


Persbericht

Jongeren vragen aandacht voor wereldwijd geweld tegen kinderen Youth leaders omsingelen het Binnenhof

Amsterdam, maandag 5 november - Zeven youth leaders schudden in de nacht van 5 op 6 november de binnenstad van Den Haag wakker en vragen zo aandacht voor het wereldwijde geweld tegen kinderen. Het Binnenhof wordt omsingeld door levensechte poppen die 'het kind zonder stem' symboliseren. Deze ludieke actie van de jongeren is ingegeven door een studiereis naar El Salvador deze zomer, waar zij werden geconfronteerd met de impact van geweld op het leven van kinderen. De reis was een initiatief van de Nationale Jeugdraad en kindgerichte ontwikkelingsorganisatie Plan Nederland.

Studiereis El Salvador
Ali al-Jaberi (jongerenvertegenwoordiger UNESCO), Erik-Thijs Wedershoven (voormalig jongerenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties), Dwight Oldenhof (United Netherlands), Rachida Abdellaoui (Marokkaanse netwerkorganisatie TANS), Wieke Vink (Youth Board Plan Nederland), Ronald Bakker (Scouting Nederland) & Jouke Krabbenborg (Jonge Socialisten) reisden deze zomer naar El Salvador, een land waar geweld aan de orde van de dag is. De zeven jongeren bezochten verschillende projecten, zelfhulpgroepen, culture of peace promoters en ex-bendeleden, liepen mee in een vredesmars en hadden een gesprek bij de ambassade van de Europese Unie. De indrukwekkende persoonlijke verhalen van kinderen die te maken hebben (gehad) met geweld inspireerde de youth leaders om politici en het Nederlandse publiek bewust te maken van de omvang van het wereldwijde probleem. De actie van de jongeren heeft als boodschap: Bescherm ieder kind tegen geweld wereldwijd! Dit onderwerp gaat iedereen aan.

Speciale VN-vertegenwoordiger inzake kinderen en geweld De youth leaders pleiten voor het naleven van de aanbevelingen van VN-adviseur professor Pinheiro in zijn rapport Study on Violence against Children, dat is gebaseerd op internationaal onderzoek. Professor Pinheiro zal op 9 november in het kader van de campagne van Plan Nederland, 'Bescherm ieder kinder tegen geweld', spreken op een conferentie in Amsterdam waar hij een aantal schokkende feiten zal presenteren. Uit het onderzoek, dat het grenzeloze probleem van geweld tegen kinderen in kaart probeert te brengen, blijkt onder meer dat jaarlijks 53.000 kinderen overlijden door moord en 150 miljoen meisjes te maken krijgen met seksueel geweld. Om dit enorme probleem aan te pakken, pleit Pinheiro onder meer voor de aanstelling van een speciale VN-vertegenwoordiger inzake kinderen en geweld. Nu een jaar later is er nog weinig met de aanbevelingen gedaan. De aanstelling van een speciale VN-vertegenwoordiger inzake kinderen en geweld is essentieel om dit onderwerp hoog op de agenda van de aangesloten VN-landen te krijgen en te houden.

Noot voor de redactie (