Universiteit van Tilburg

Debat: Is de mens als moreel wezen uniek?

Kant versus Darwin

Frans de Waal ziet vooral continuiteit tussen mens en aap, wijzend op onder meer zelfbewustzijn, altruisme, empathie en politiek bij apen.

Dit staat op gespannen voet met de traditionele filosofie, die de mens altijd hoog boven de dieren heeft geplaatst, wijzend op zelfbewustzijn, vrije wil en moraal bij mensen.

Hierover zal een debat plaatsvinden tussen de filosofen Cobben en Buskes. Paul Cobben zal vanuit het werk van de Verlichtingsfilosoof Kant argumenteren dat de mens als moreel wezen uniek is. Chris Buskes bestrijdt vanuit Darwin de uniciteit van de mens. Uw gastheer en voorzitter namens het Departement Filosofie van de Universiteit van Tilburg is prof. Raymond Corbey.

Organisatie:
Departement Filosofie en Studium Generale

Maandag 5 november
19.30 - 21.30 uur
Dante gebouw zaal DZ 1 UvT
Toegang gratis

Sprekers:
Prof. Paul Cobben,
hoogleraar filosofie aan de Universiteit van Tilburg en Hegel-specialist van internationale faam
Dr. Chris Buskes,
universitair docent wijsbegeerte aan de Radbouduniversiteit te Nijmegen en houder van de Socrates Wisselbeker 2007 voor zijn recente boek De invloed van Darwin op ons wereldbeeld

Cyclus Mens & Aap
Ma 22 oktober: Lecture by Frans de Waal Ma 29 oktober: Debat tussen Stine Jensen en Wil Roebroeks Ma 5 november: Debat tussen Paul Cobben en Chris Buskes