Minister Donner voorzitter jury Donnerprijs

01/10/2007 06:00



De Nederlandse Boekenbond BV



Minister mr. P.H. Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zal op maandag 5 november de J.H. Donnerprijs in slot Zeist overhandigen. Deze prestigieuze prijs wordt om de vijf jaar uitgereikt aan iemand die zich op langdurige en bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor het boekenvak in Nederland.

De Donnerprijs is ingesteld door de Nederlandse Boekverkopersbond (NBb) bij gelegenheid van zijn 50-jarig bestaan ter nagedachtenis aan Jan Hendrik Donner, die van 1931 tot 1947 voorzitter was van de NBb. Jan Hendrik Donner was een oom van minister Donner.

De winnaar van de Donnerprijs ontvangt een geldbedrag van 5.000,- euro en een medaille die de beeltenis van Jan Hendrik Donner draagt. Daarnaast wordt de gekalligrafeerde oorkonde met het juryrapport overhandigd. Naast minister Donner buigen ook de andere juryleden P. de Jong (directeur van WPG uitgevers), mr. A. Jongbloed (directeur Jongbloed juridische boekhandel), G. Schut (winnaar Donnerprijs 1997) en mevrouw G. Talsma (directeur Anthena's boekhandel in Groningen) hun hoofden over wie deze prijs moet winnen.

Eerder al wonnen onder andere D. Anbeek (2002), G. Schut (1997), Prof. C.W.A. Fens (1992), A. Wouters (1987) en C. Yocarini (1982) de prijs. De eerste winnaar was Th. Wink in 1957.

Noot voor de redactie,