Ingezonden persbericht


Persbericht Radio 5 2 november 2007

5 tot en met 9 november:

Glenn Miller weekartiest op Radio 5

Van maandag 5 tot en met vrijdag 9 november is de in de jaren veertig populaire bandleider Glenn Miller weekartiest op Radio 5. Alle programma s draaien overdag songs van deze onvergetelijke koning van de swing.

Glenn Miller (1904, Iowa, VS) speelt als scholier verschillende blaasinstrumenten in de schoolbands. In de jaren twintig verhuist hij van het Amerikaanse midwesten via Los Angeles naar New York om zich daar volledig aan de muziek te wijden. Hij maakt onder meer deel uit van het Dorsey Brothers Orchestra. In 1935 brengt hij onder eigen naam een eerste single uit, begeleid door muzikanten die hij kent uit andere bands. Solo Hop behaalt een Top 10-notering. Volgend succes blijft echter uit, maar hij treedt de jaren erna met zijn orkest regelmatig op en brengt verschillende platen uit. Terwijl Moonrise Serenade , de B-kant van zijn single Sunsine Serenade , een hit wordt, tekent hij in 1939 een contract bij het invloedrijke swingpodium Glen Island Casino. De weg naar het grote succes is gevonden en Glenn Miller brengt tussen 1939 en 1942 hit na hit uit, zoals Blue Orchid , Over the Rainbow , Stairway to the Stars , In the mood en Tuxedo Junction .

In 1942 verandert dat allemaal. Hij wordt opgeroepen om te dienen in het Amerikaanse leger. Zijn oorspronkelijk band moet hij ontbinden, maar eenmaal in het leger stelt hij een nieuwe samen. Hij toert langs de troepen en kazernes. In juni 1944 speelt hij voor de geallieerde troepen in Groot-Brittannië. Op 15 december datzelfde jaar tijdens een vlucht naar Parijs verdwijnt zijn vliegtuig spoorloos. Glenn Miller wordt nooit gevonden. Hij is dan 40 jaar.

Met de weekartiest zet Radio 5 telkens een bijzondere artiest met een omvangrijk oeuvre centraal. De komende weken zijn als weekartiest te verwachten: Cliff Richard, Anneke Grönloh en Perry Como.

Radio 5

Radio 5 is de zender met veel lichte muziek, chansons, cabaret, Nederlandstalige muziek, en evergreens in combinatie met informatie en service. Radio 5 richt zich vooral op luisteraars vanaf 55 jaar. De dagprogrammering van Radio 5 brengt op werkdagen Wekker Wakker! (MAX), Toppers van Toen (Avro), Café Kooijmans (KRO), Plein 5 (NCRV) en Open Huis (EO) met bekende radio-persoonlijkheden als Jan Steeman, Henk Mouwe en Jeanne Kooijmans.

www.radio5.nl

Voor meer informatie over Radio 5:

Radio 5 Communicatie, Noëlle Beyne t: 035 677 4167 / 06 51809133; e: noelle.beyne@omroep.nl