Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 1 november 2007

Tot zover Darfur van start in Westerbork

Leerlingen basisscholen Noordwijk en Ruud Gullit trappen af

De nationale actieweek Tot zover Darfur gaat op maandag 5 november aanstaande in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork op een speciale manier van start. Maar liefst 75 journalisten , bestaande uit de leerlingen van groep 8 van de basisscholen Vierboet, Wakersduin en Zeehonk uit Noordwijk zijn bij de opening van de tentoonstelling Smallest Witnesses aanwezig om deze bijzondere gebeurtenis vast te leggen. Tijdens een die ochtend belegde kinderpersconferentie krijgen de aanstormende journalisten de kans om hun vragen over Westerbork, Darfur, en de tentoonstelling voor te leggen aan voormalig topvoetballer Ruud Gullit, kampoverlevende Ro Horneman-Leverpoll en rabbijn Awraham Soetendorp. Deze drie bijzondere mensen hebben daarbij allen een link met zowel Westerbork als Darfur. Jacques d Ancona zal deze persconferentie leiden. De directeur van Stichting Vluchteling, Tineke Ceelen zal een korte toelichting geven.

Smallest Witnesses vertelt het verhaal van kinderen in Darfur. Onderzoekers van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch gaven kinderen in Darfur schetsboeken om zich mee te vermaken terwijl hun ouders werden gehoord. De kinderen legden in de tekeningen die zij maakten spontaan hun oorlogservaringen vast.

De tentoonstelling, die vanaf 5 november in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork te zien is, is één van blikvangers van de actie Tot zover Darfur. Deze actie beoogt een mediaoffensief dat Nederland bewuster moet maken dat het geweld in de Soedanese regio Darfur onverminderd slachtoffers blijft eisen. Het belangrijkste doel van de actie is om de humanitaire ramp zichtbaarder te maken en tot een aanzet tot hulp te komen. De actie Tot zover Darfur zal daarbij niet alleen starten in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, maar ook op vrijdagavond 9 november tijdens de herdenking van de Reichskristallnacht een vervolg krijgen.

De kinderpersconferentie in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, in het kader van de start van Tot zover Darfur, start op 5 november aanstaande om 11.00 uur s ochtends.