Rechtbank Zutphen


Rechtbank Zutphen laat twee bomen naast gerechtsgebouw kappen

Zutphen, 31 oktober 2007 - Op maandag 5 en dinsdag 6 november 2007 worden twee bomen gekapt. Daardoor is de parkeerplaats aan de zijkant van het gerechtsgebouw onbereikbaar.

Op het terrein aan de Martinetsingel zal de rechtbank noodgedwongen op maandag 5 en dinsdag 6 november 2007 twee bomen kappen. Het betreft een bruinbladige beuk en een zilveresdoorn. De wortels van de bomen blijken ernstig door zwammen te zijn aangetast.

Risico
Bij jaarlijks terugkerende boomcontroles is gebleken dat deze bomen zwaar door schimmels zijn aangetast. Het betreffen schimmels die ernstige rot in de wortels veroorzaken waardoor een verhoogd instabiliteitsrisico ontstaat. Dit kan tot gevolg hebben dat bij een krachtige storm de bomen kunnen omvallen.

Kapvergunning
De Rijksgebouwendienst, eigenaar van het rechtbankterrein, heeft, nadat de controles zijn uitgevoerd, bij de gemeente een kapaanvraag voor de twee aangetaste bomen ingediend. Op 9 mei 2007 is de kapvergunning door de gemeente verleend. De gemeente heeft geen herplantplicht aan de vergunning verbonden. Toch heeft de Rijksgebouwendienst besloten om op het terrein twee bomen van het grootst mogelijk kweekbare formaat zo'n 8 - 10 meter te herplanten.

Op de genoemde locatie aan de zijkant van het gebouw staat een mooi en gevarieerd bomenbestand. De bomen zijn echter op leeftijd, waarbij ouderdomsgebreken een rol gaan spelen. Naast de twee genoemde bomen zijn ook enkele andere bomen in een mindere conditie. De rechtbank laat, zoals wettelijk voorgeschreven, de bomen jaarlijks beoordelen door een deskundig bedrijf, Seko boomverzorging.

De rechtbank gaat nu pas over tot het kappen van de bomen omdat er rekening is gehouden met het broedseizoen (15 maart - 15 juli) van de vogels.

Bereikbaarheid
Op maandag 5 en dinsdag 6 november a.s. zal de parkeerplaats aan de zijkant van het gerechtsgebouw onbereikbaar zijn. Het verkeer op de Martinetsingel zal geen overlast van de werkzaamheden ondervinden.

Boomverzorgingsbedrijf Seko zal zorgen dat bezoekers en medewerkers veilig over het parkeerterrein kunnen passeren. De fietsenstalling, de carpoolparkeerplaats en de personeelsingang blijven dan ook gewoon in gebruik. Aanwijzingen van medewerkers van Seko moeten worden opgevolgd.

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 31 oktober 2007 Naar boven