Gemeente Wijdemeren


Vervangen bomen Leeuwenlaan s-Graveland

De gemeente Wijdemeren en Natuurmonumenten organiseren op 5 november een speciale informatiebijeenkomst over dit project. Iedereen is vanaf 19.30 van harte welkom in De Hooiberg bij het Bezoekerscentrum aan het Noordereinde 54b.

Op 12 november beginnen de voorbereidende werkzaamheden voor het planten van 104 nieuwe laanbomen door Natuurmonumenten op de Leeuwenlaan in s-Graveland. Vorig najaar zijn aan de Leeuwenlaan 65 oude verzwakte en soms al dode eiken en beuken verwijderd. Om ervoor te zorgen dat er in de toekomst weer een laan met nieuwe gezonde bomen kan ontstaan was het plan nog in 2006 104 Hollandse Linden te planten. Helaas bleek de grond niet geschikt om jonge bomen te laten uitgroeien. Zo bleek de bovenste 30 cm grond verontreinigd met grinddeeltjes van oude wegwerkzaamheden. Daarnaast bevat de grond veel wortels van de oude bomen die aangetast waren door agressieve honingzwam. Vanuit deze wortels kunnen de nieuwe bomen opnieuw aangetast worden. Het vinden van de beste oplossing heeft wat extra tijd gekost.

Grond uitzeven
De oplossing voor allebei de problemen is het uitzeven van 125 m³ vervuilde grond uit de toekomstige plantgaten. Natuurmonumenten zorgt dat de grond wordt opgewerkt met diverse meststoffen en toevoegingen die het bodemleven activeren. Zo kan er weer een mooie laanbeplanting gaan groeien voor de komende generaties.

Vervangen zieke bomen
In 2008 is het tijd voor de laatste fase van dit project. Het plan is om de 48 slechte en al afstervende eiken en beuken, die in het laatste gedeelte van de Leeuwenlaan tot aan de gemeentegrens met Hilversum staan, te verwijderen. Daar zullen 90 nieuwe bomen voor terug komen.

Meer informatie?
Heeft u vragen? Kom dan naar de informatiebijeenkomst op 5 november in de De Hooiberg aan het Noordereinde 54b. De bijeenkomst begint om 19.30 uur. U bent van harte welkom!
(23-10-2007)