Gemeente Utrecht

RECTIFICATIE

Het zojuist verzonden persbericht over de rode beuk aan de Maliebaan bevat een onjuiste vermelding van de datum van de bewonersbijeenkomst. De juiste datum moet zijn donderdag 1 november en niet, zoals in het persbericht vermeld, vanavond.



Rode beuk Maliebaan met spoed gekapt

De grote rode beuk op de Maliebaan bij het Spoorwegmuseum moet worden gekapt. De wortels van de beuk zijn ernstig aangetast door zwammen. Hierdoor staat hij niet meer stevig en kan hij omwaaien. Dat is voor omwonenden en passanten niet veilig. De gemeente is dan ook genoodzaakt om tot een noodkapprocedure over te gaan. Op de plaats van de rode beuk plant de gemeente nog dit jaar een nieuwe rode beuk van een flink formaat. Aanstaande maandag 5 november om 08.00 uur kapt de gemeente deze monumentale boom.

Morgen, donderdag 1 november, is er voor bewoners gelegenheid om vragen te stellen tijdens de klankbordgroepvergadering van het Zocherplantsoen.

Het eerste punt van deze vergadering zal gaan over de rode beuk. De bijeenkomst begint om 19.30 uur in het Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1. De boomtechnisch adviseur en de gebiedsbeheerder van Oost van de gemeente zijn daar aanwezig om vragen te beantwoorden.

De monumentale rode beuk is 180 jaar oud. Het is daarmee de een na oudste beuk van de stad en daarmee beeldbepalend voor dit gedeelte van de oude binnenstad. De beuk is dertig meter hoog en heeft een kroondoorsnede van ongeveer 17 meter. Op borsthoogte is de stam 1.35 meter dik.

Noot voor de media

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gemeente Utrecht, Bestuurscommunicatie, Jeroen Bos, telefoon: 030- 286 1683