Raad van State


Agenda week 45

Maandag 5 november 2007

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan "Uitbreiding Keppelse Golfbaan" van de gemeente Bronckhorst. De golfbaan is dichtbij het dorp Hoog Keppel gelegen. Een aantal inwoners vreest voor een toename van verkeer in het dorp. Verder vinden zij dat de golfbaan niet mag uitbreiden op de Ezelsweide, omdat dat gebied in de Ecologische Hoofdstructuur ligt. Hierdoor worden de beschermde status van het gebied en het landschap aangetast. Bovendien zou ten onrechte niet zijn gekeken naar een alternatieve locatie. (zaaknummer 200700902/1)

10.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft verleend aan Nederlands Erts- en Mineralenbewerking voor het veranderen van haar bedrijf aan de Schiedamsedijk in Vlaardingen. De vergunning heeft betrekking op het bewerken van ferro alloys, ertsen en mineralen. Volgens het provinciebestuur hoeft alleen voor deze werkzaamheden een vergunning te worden verleend, omdat voor het opslaan van de producten reeds een vergunning is verleend. Volgens twee aangrenzende bedrijven, Cimcool Industrial Products en een machinefabriek, had ook voor het opslaan van de stoffen een vergunning moeten worden verleend, omdat van de vorige vergunning die daar betrekking op had gedurende drie jaar geen gebruik is gemaakt en daarom is komen te vervallen. Verder vrezen beide bedrijven voor trillinghinder en stof als gevolg van de werkzaamheden bij Nederlands Erts- en Mineralenbewerking. (zaaknummer 200701012/1)

10.45 uur

Zitting over de weigering door de minister van Justitie om de vergunningen voor een recherchebureau en een beveiligingsorganisatie te verlengen. De zitting gaat ook over de weigering om de toestemming te verlengen om leiding aan die bedrijven te mogen geven. De minister heeft geweigerd de vergunningen en de toestemming te verlengen, omdat hij de eigenaar onbetrouwbaar en onbekwaam vindt. De beveiliging van de computers op kantoor zou volgens de minister niet voldoende zijn, de eigenaar zou niet beschikken over de vereiste diploma's en de eigenaar heeft in het verleden zonder vergunning gewerkt bij soortgelijke bedrijven. Verder rekent de minister hem aan dat zijn ex-partner wordt beschuldigd van huursubsidiefraude. De eigenaar komt tegen de weigering in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200703202/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar "MEDIA" - 'Uitspraken in de media' voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar "ACTUEEL" - 'Uitspraken' - 'Hoofdzaken' voor een volledig overzicht van de uitspraken.

Dinsdag 6 november 2007

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "Bergse Haven" van de gemeente Bergen op Zoom. Het plan maakt het veranderen van een bedrijventerrein in een woonwijk mogelijk. In de wijk zullen woningen aan het water worden gerealiseerd met ligplaatsen. Ten behoeve hiervan wordt de Binnenschelde ontsloten door een sluis in een dijk, zodat er een verbinding ontstaat naar het Zoommeer. Dit meer is een zogenoemde speciale beschermingszone. De vereniging Groene Zoom vreest onder meer dat de natuurwaarden van het meer door een toename van bootverkeer worden aangetast. Onder meer de stichting Bewoners Belangen Geertruidapolder vindt dat onvoldoende rekening is gehouden met hun belangen, omdat niet duidelijk is wanneer zij moeten vertrekken. De kermisexploitanten die in die stichting zijn verenigd, moeten de Geertruidapolder verlaten voor de ontwikkeling van het plan 'Bergse Haven'. (zaaknummer 200605655/1)

10.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Zandvoort om een monumentenvergunning te verlenen voor het plaatsen van een tuinmuur op het landgoed "Groot Bentveld" in Bentveld. De bewoner wil dit doen ter beveiliging van het landgoed. De muur zou precies in het midden van de zogenoemde historische zichtas worden geplaatst. Het gemeentebestuur vindt dat hiermee afbreuk wordt gedaan aan de monumentale waarde van het landgoed. De bewoner komt tegen de weigering in hoger beroep. (zaaknummer 200702919/1)

11.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Enschede heeft verleend aan de Brandweer Enschede voor een brandweerkazerne en oefenruimte aan de Lijsterstraat in Lonneker. Twee omwonenden vrezen voor geluidsoverlast en verzoeken de Raad van State de milieuvergunning te schorsen. (zaaknummer 200707054/2)

11.30 uur

Zitting over de vaststelling door de minister van Verkeer en Waterstaat van indexcijfers ten behoeve van de subsidie voor de aanleg van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam. Het gaat om subsidie voor de jaren 1999 t/m 2003. Er is een bedrag van in totaal ongeveer 2,5 miljard gulden mee gemoeid. Het dagelijks bestuur van het Regionaal Orgaan Amsterdam (ROA) vindt dat de indexcijfers hoger hadden moeten worden vastgesteld, omdat er gedurende de looptijd van het project marktontwikkelingen zijn geweest die dat rechtvaardigen. Het ROA komt tegen het besluit van de minister in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200605761/1)

11.30 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van 's-Hertogenbosch om een bouwvergunning te verlenen voor het plaatsen van een langgerekt reclamebord op het tennispark van de 's-Hertogenbosch Lawn Tennisclub "Bastion Baselaar"aan de Meester Vriensstraat in Rosmalen. De tennisclub heeft een lichte bouwvergunning aangevraagd. Het gemeentebestuur vindt dat voor het langgerekte reclamebord een zwaardere procedure moet worden gevolgd en heeft daarom de aanvraag afgewezen. De tennisclub komt tegen de weigering in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200703104/1)

13.30 uur

Zitting over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Limburg, waarbij een eerder aan ENCI verleende vergunning is gewijzigd. Het besluit heeft betrekking op het cementproductiebedrijf van ENCI aan de Lage Kanaaldijk in Maastricht. De stichting 'ENCI Stop' vindt dat de normen in de vergunning voor onder meer geluid, geur en stof niet streng genoeg zijn en verzoekt de Raad van State het besluit te schorsen. (zaaknummer 200706772/2)

14.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Drenthe heeft verleend aan Stichting Circuit Drenthe voor het veranderen van het TT-circuit in Assen. De vergunning maakt mogelijk dat op het circuit vier dagen per jaar een muziekevenement wordt gehouden. Concreet wil het TT-circuit elk jaar één meerdaags muziekevenement en één eendaags popconcert organiseren. Onder meer de Stichting Het Drentse Landschap en een nabij gelegen vakantiepark zijn het niet eens met de vergunning. Zij stellen overmatig geluidsoverlast te zullen ondervinden van de muziekevenementen. (zaaknummer 200702987/1)

14.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Landgraaf heeft verleend voor een bouwmarkt aan de Minckelersstraat in Landgraaf. De bouwmarkt is met name gericht op tuinbenodigdheden. Merakal B.V. en Praxis Doe het Zelf Center vinden dat de bouwvergunning in strijd met het bestemmingsplan is verleend. (zaaknummer 200703140/1)

Woensdag 7 november 2007

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar "MEDIA" - 'Uitspraken in de media' voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar "ACTUEEL" - 'Uitspraken' - 'hoofdzaken' voor een volledig overzicht van de uitspraken.

11.15 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Huizen om vrijstelling te verlenen voor het gebruik van een pand aan de Meentweg in Huizen voor de verkoop van wijn en kaas. De bewoner mag daar op grond van het overgangsrecht in het bestemmingsplan al wijn en kaas opslaan. Hij wil er nu ook wijn en kaas gaan verkopen. Het gemeentebestuur wil uitsluitend winkels in het centrum van Huizen en de toegangswegen daar naartoe toestaan. Het pand aan de Meentweg ligt wat het gemeentebestuur betreft in perifeer gebied. Daarom heeft hij geweigerd vrijstelling te verlenen. De bewoner komt tegen de weigering in hoger beroep. (zaaknummer 200702391/1)

Donderdag 8 november 2007

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het peilbesluit van het waterschap Wilck en Wiericke, thans het hoogheemraadschap Rijnland, voor de polder Reeuwijk en Sluipwijk. Deze polder wordt doorgesneden door de rijksweg A12 en omvat onder meer de Reeuwijkse Plassen en een veenweidegebied (agrarisch gebied). In het besluit is het streefpeil voor natuurgebied vastgesteld op -2.22 meter. De streefpeilen voor de agrarische gebieden zijn vastgesteld variërend van -2.42 meter tot -2.69 meter. In deze gebieden wordt een drooglegging (verlaging) van ongeveer een halve meter gerealiseerd ten opzichte van het huidige peil. De "Vereniging van watereigenaren en rechthebbende gebruikers" en de stichting "Zuidhollandse Milieufederatie" zijn het niet eens met de verlaging van de streefpeilen in de agrarische gebieden en komen, na in het ongelijk te zijn gesteld door de rechtbank in Den Haag, in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200702598/1)

10.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Drechterland heeft verleend voor de verbouw en uitbreiding van het café Irma La Douche met woning aan de Hemmerbuurt in Hem, gemeente Drechterland. In het bestaande gebouw bevinden zich een woning, een café en een zaal. Het bouwplan voorziet in de aanbouw aan de zij- en achterkant van het gebouw, met daarin onder meer een entree, een garderobe, een biertank, toiletten, een kleedkamer en een podium. Meerdere omwonenden zijn tegen de uitbreiding. Zij vrezen onder meer dat voor de uitbreiding onvoldoende parkeergelegenheid mogelijk is gemaakt. De rechtbank in Alkmaar heeft hun beroep tegen de bouwvergunning gegrond verklaard. Tegen deze uitspraak komt het college in hoger beroep bij de Raad van State. De Raad van State oordeelde in een eerdere uitspraak al over deze zaak. Deze uitspraak van 5 oktober 2005 is, onder de zaaknummers 200406509/1, 200406580/1 en 200406581/1, via 'ZOEKEN' en 'Uitspraken' te vinden op deze site. (zaaknummer 200703298/1)

11.30 uur

Zitting over de subsidie die het college van gedeputeerde staten van Zeeland heeft toegekend aan de gemeente Middelburg ter financiering van het project 'inrichten busstation in het stationssgebied Middelburg'. Aan de gemeente is ruim 1,2 miljoen euro toegekend. Het project ziet op het verplaatsen van het busstation aan de Loskade in Middelburg naar een locatie direct voor het NS-station in de gemeente. De gemeente is het niet eens met de toekenning, omdat die volgens haar te laag is. In beroep heeft de rechtbank in Middelburg haar beroep niet-ontvankelijk verklaard, omdat volgens haar de toekenning geen besluit is, waartegen bezwaar kon worden gemaakt. De gemeente is het daar niet mee eens en komt in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200703105/1)

11.30 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Den Bosch heeft verleend voor het vergroten en veranderen van woonzorgcentrum "Erasmushuis/Clockenweerde" aan de Klokkenlaan in Den Bosch. Het bouwplan voorziet in de nieuwbouw van 36 zorgplaatsen, 40 extramurale appartementen met een zorgvoorziening, uitbreiding van de algemene voorzieningen, dagbehandeling en kinderopvang voor het personeel. Meerdere omwonenden zijn tegen de bouwvergunning. Zij vinden onder meer dat de extramurale appartementen in strijd zijn met het geldende bestemmingsplan. Ook vinden ze het plan niet voldoen aan de zogenoemde redelijke eisen van welstand. Na in het ongelijk te zijn gesteld door de rechtbank in Den Bosch hebben zij hoger beroep ingesteld bij de Raad van State. (zaaknummer 200703260/1)

13.30 uur

Zitting over de intrekking door de burgemeester van Groningen van exploitatievergunningen voor een aantal prostitutiehuizen in Groningen. De exploitant van deze vergunningen is tegen de intrekking. De rechtbank heeft zijn beroep gegrond verklaard. Tegen deze uitspraak is de burgemeester in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. Om te voorkomen dat hij in afwachting van de behandeling daarvan een nieuw besluit moet nemen, heeft hij de Raad van State verzocht de uitspraak van de rechtbank te schorsen. (zaaknummer 200706926/2)

14.15 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Littenseradiel om bouwvergunningen te verlenen voor vijf windturbines aan de Sudhoeke in Wommels, Hegenserleane in Lens en Tsjerkebuorren in Kûbaard. Volgens het college is de hoogte van de turbines in strijd met het geldende bestemmingsplan. De aanvragers, lokaal gevestigde agrariërs, zijn het niet eens met de weigering en komen, na in het ongelijk te zijn gesteld door de rechtbank in Leeuwarden, in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200703183/1)

Vrijdag 9 november 2007

10.00 uur

Zitting over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Flevoland, waarbij een ontgrondingsvergunning is verleend voor de aanleg van een koelvijver, een ijsbaan, een toegangsweg en een parkeerterrein tussen de Mosselweg en de Strandgaperweg in Biddinghuizen. Het besluit past in een totaalplan van het college om ter plaatse onder meer een multifunctionele schaatsbaan aan te leggen. De stichting Natuur en Milieu Flevoland is het niet eens met het besluit en komt in beroep bij de Raad van State. Zij vindt onder meer dat de natuurwaarden in het gebied onvoldoende zijn gewaarborgd. (zaaknummer 200702748/1)

10.45 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan "Zuidwest, deelgebied 1 (VOORHOF)" van de gemeente Delft. De Winkeliersvereniging "De Hoven Passage", een nabijgelegen slagerij en de C1000 In den Hoven zijn het niet eens met het goedkeuringsbesluit. Zij hebben de Raad van State verzocht het te schorsen. (zaaknummer 200706408/2)

10.45 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het uitwerkingsplan "Kom Prinsenbeek, deelgebied Neel-Oost" van de gemeente Breda. Meerdere inwoners van Prinsenbeek zijn het niet eens met het plan en verzoeken de Raad van State het goedkeuringsbesluit te schorsen. (zaaknummer 200706485/2)

11.45 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Roosendaal om handhavend op te treden ten aanzien van overlast door het plaatsen van fietsen aan de Dravietdijk in Roosendaal. Een omwonende had om handhaving verzocht. De overlast wordt volgens hem veroorzaakt door de fietsenhandel Maas Tweewielers. De rechtbank in Breda heeft zijn beroep echter niet-ontvankelijk verklaard omdat deze fietshandel daar niet meer gevestigd is. Tegen deze uitspraak komt hij in hoger beroep bij de Raad van State. De inwoner betoogt dat inmiddels op dezelfde locatie de nieuwe fietshandel Bikeshop is gevestigd en zijn verzoek nu tegen die fietsenhandel is gericht. (zaaknummer 200704817/1)

11.45 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Overijssel van het bestemmingsplan "Bedrijventerrein Almeloseweg-Oost" van de gemeente Twenterand. Meerdere omwonenden, verenigd in "Omwonenden van het bedrijventerrein Almeloseweg-Oost" zijn het niet eens met het plan en verzoeken de Raad van State het goedkeuringsbesluit te schorsen. (zaaknummer 200706350/2)

12.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Groningen van het bestemmingsplan "Stadskanaal Kern" van de gemeente Stadskanaal. Het plan voorziet onder meer in de uitbreiding van het Pagecentrum met een auditorium, een aantal bungalows, appartementen en een camping. Verder wordt het Theater Geert Teis uitgebreid met een vermaakcentrum. Meerdere inwoners van de gemeente zijn het niet eens met het goedkeuringsbesluit en komen in beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200703303/1)

15.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "De Leeuwerik" van de gemeente Reusel-De Mierden. Meerdere inwoners van Hooge Mierde zijn tegen het plan en verzoeken de Raad van State het goedkeuringsbesluit te schorsen. (zaaknummer 200705611/2)

Agenda voorgaande week 44

Maandag 29 oktober 2007

10.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft verleend aan Unimills B.V. voor een raffinaderij in Zwijndrecht. De Stichting Natuur en Milieu verzoekt de Raad van State de vergunning te schorsen. (zaaknummer 200706191/2)

11.00 uur

Zitting over de afwijzing door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Oost/Watergraafsmeer van het verzoek om bestuurlijke maatregelen te treffen ten aanzien van de fontein aan de Hogeweg ter hoogte van de kruising met de Linnaeusparkweg in Amsterdam. Twee omwonenden klagen over geluidsoverlast en verzoeken de Raad van State het besluit van het dagelijks bestuur te schorsen. (zaaknummer 200706561/1)

11.00 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Renkum heeft opgelegd aan een inwoonster van Oosterbeek om onder meer auto's en containers van haar terrein aan de Klingelbeekseweg in Oosterbeek te verwijderen. Dat terrein wordt feitelijk gebruikt door transportbedrijf. De inwoonster komt tegen het dwangsombesluit in hoger beroep. (zaaknummer 200702769/1)

11.00 uur

Zitting over diverse vergunningen die het college van gedeputeerde staten van Limburg en de minister van Verkeer en Waterstaat hebben verleend aan Consortium Grensmaas B.V. ten behoeve van het zogenoemde Grensmaasproject, cluster Borgharen-Itteren. Het project ziet op het verruimen van de rivier de Maas om natte voeten te voorkomen en om de natuur te ontwikkelen. Verder is er ook een economisch belang aan verbonden. Ten behoeve van dit project wordt baggerspecie geborgen en grind en zand gewonnen. Ook worden terreinen ontgrond ten behoeve van dit project. Onder meer de vereniging Bewoners Overleg Maasvallei (BOM) en de stichting Dorpsraad Itteren komen tegen deze vergunningen in beroep. Zie ook de zaken die op 1 en 2 november a.s. op zitting worden behandeld. (zaaknummers 200609035/1, 200609142/1 en 200609383/1)

12.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft verleend aan een bedrijf aan de Dinteloordseweg in Steenbergen voor het extractief reinigen van grond, zand en puin, het scheiden van afval, en het opslaan van grond, puin en diverse andere bouwstoffen die vrijkomen bij het reinigings- en scheidingsproces. Het bedrijf is het niet eens met een aantal vergunningvoorschriften, zoals bijvoorbeeld de verplichting om vloeistofdichte vloeren aan te leggen. Daarom verzoekt hij de Raad van State het besluit te schorsen. (zaaknummer 200706270/2)

14.00 uur

Zitting over de nadere eisen die het college van burgemeester en wethouders van Eindhoven heeft opgelegd aan café De Looier aan het Stratumseind in Eindhoven. In de nadere eisen is bepaald dat de muziekinstallatie meer geluid mag produceren. De café-eigenaar vindt dat de geluidsnorm nog steeds niet ruim en komt tegen het besluit van het college in beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200701928/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar "MEDIA" - 'Uitspraken in de media' voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar "ACTUEEL" - 'Uitspraken' - 'Hoofdzaken' voor een volledig overzicht van de uitspraken.

Dinsdag 30 oktober 2007

10.00 uur

Zitting over de boete die de staatssecretaris van Sociale Zaken heeft opgelegd op grond van de Wet arbeid vreemdelingen aan kledingreparatiebedrijf Baronn in Zwolle. De rechtbank in Zwolle heeft een eerder beroep van het kledingbedrijf daartegen gegrond verklaard. De minister van Sociale Zaken komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep. (zaaknummer 200703719/1)

10.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Graft-De Rijp om nieuwe agrarische bouwstedes aan te wijzen en bouwvergunningen te verlenen voor twee bedrijfswoningen en stallencomplexen aan de Groeneweg in die gemeente. De Karnemelkspolder B.V. wil graag op die percelen paarden gaan houden en komt tegen de weigering in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200702985/1)

10.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Dordrecht heeft verleend voor een beweegbare fietsbrug aan de Badweg/Wantijdijk in Dordrecht. De rechtbank in Middelburg heeft een eerder beroep van de stichting Het Wantij daartegen gegrond verklaard. Zowel de stichting als het gemeentebestuur komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep. (zaaknummer 200703037/1)

11.00 uur

Zitting over het Koninklijk Besluit van de minister van VROM en de staatssecretaris van Defensie, waarbij een wijzigingsbesluit van Provinciale Staten van Limburg is vernietigd. De minister van VROM heeft in de zomer van 2005 aan het ministerie van Defensie vrijstelling verleend van twee locaal geldende bestemmingsplannen voor het uitoefenen van werkzaamheden in de Schinveldse bossen om ten behoeve van de NAVO-basis in Geilenkirchen een obstakelvrije aan- en afvliegroute voor AWACS-vliegtuigen mogelijk te maken. Het op deze wijze 'overrulen' van de gemeente wordt ook wel een NIMBY-besluit genoemd, 'Not In My Backyard'. Provinciale Staten hebben enkele maanden later een artikel in hun Milieuverordening (PML) gewijzigd. Dit heeft tot gevolg dat voor het gemotoriseerd afzagen van bomen, anders dan vóór de wijziging het geval was, ontheffing van de gemeente Onderbanken nodig is. De minister en de staatssecretaris vinden dat deze wijziging een doorkruising en uitholling van de NIMBY-procedure is. Daarom hebben zij de wijziging vernietigd door middel van een Koninklijk Besluit. Het college van gedeputeerde staten van Limburg komt tegen dit Koninklijk Besluit in beroep. De Raad van State heeft op 18 juli 2007 de verleende vrijstellingen vernietigd. Deze uitspraak is te vinden op de website onder zaaknummer 200603057/1. (zaaknummer 200700877/1)

Woensdag 31 oktober 2007

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar "MEDIA" - 'Uitspraken in de media' voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar "ACTUEEL" - 'Uitspraken' - 'hoofdzaken' voor een volledig overzicht van de uitspraken.

10.30 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zeeland heeft verleend aan een afvalverwerkingsbedrijf aan de Industrieweg in Middelburg voor de opslag en bewerking van puin tot een herbruikbaar product. De zitting gaat ook over het gedoogbesluit dat het college heeft verleend aan dat bedrijf en over de afwijzing door het provinciebestuur om bestuurlijke maatregelen te treffen ten aanzien van dat bedrijf. Een ander bedrijf uit Middelburg komt tegen deze drie besluiten in hoger beroep. (zaaknummers 200702556/1, 200704600/1 en 200704601/1)

11.15 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Rucphen heeft opgelegd aan een inwoner van die gemeente om de permanente bewoning van een blokhut aan de Postbaan in Rucphen te beëindigen. De bewoner is het daar niet mee eens en komt in hoger beroep. (zaaknummer 200701694/1)

14.00 uur

Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Bergen (L), waarbij een inwoonster van Heijen te kennen is gegeven dat bestuursdwang zal worden toegepast ten aanzien van de erfverharding, de betonnen trap, een container voor de opslag van paardenvoer, schuurtjes en twee paardenstallen die zijn gerealiseerd op de Afferdse Heide in Afferden. De inwoonster is het met de toepassing van bestuursdwang niet eens en komt - na eerder door de rechtbank in Roermond gedeeltelijk in het gelijk te zijn gesteld - in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200701870/1)

Donderdag 1 november 2007

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan "Duinrell" van de gemeente Wassenaar. Het plan voorziet in de mogelijkheid om het park uit te breiden met een aantal attracties, waaronder de achtbaan Rick's Delight. Verder maakt het plan de vervanging van tenten en campers in huisjes mogelijk. Onder meer de buurtvereniging 'Dorpskern & Duinrell' vreest voor geluids- en verkeersoverlast. Verder vinden zij dat het park niet mag uitbreiden, omdat het in beschermd natuurgebied ligt. (zaaknummer 200609169/1)

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "Zuidelijke Stadsrand (Augustapolder)" van de gemeente Bergen op Zoom. Het plan maakt de ontwikkeling van een uitbreidingslocatie aan de zuidelijke stadsrand (de Augustapolder) mogelijk. Op basis van het plan kunnen 1.600 woningen worden gebouwd en kan de overgang van stad naar land vorm worden gegeven. Het provinciebestuur acht de plannen aanvaardbaar, omdat volgens hem de noodzaak voor de woningbouw is aangetoond, en dat gebied geen bijzondere natuurwaarden bezit. Onder meer de milieuvereniging Benegora komt tegen dit goedkeuringsbesluit in beroep. De zitting gaat ook over de goedkeuring door het provinciebestuur van het bestemmingsplan "Zuidelijke Stadsrand (Augustapolder) reparatie ex artikel 30 WRO tevens eerste partiële herziening" van de gemeente Bergen op Zoom. Dit plan heeft betrekking op reparatie van delen van voorschriften die betrekking hebben op de deelgebieden VI, VII en VIII van de Augustapolder. De vereniging Groene Zoom komt tegen dit goedkeuringsbesluit in beroep bij de Raad van State. (zaaknummers 200700970/1 en 200703983/1)

10.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Breda heeft verleend voor het uitbreiden van een dierencrematorium aan de Vianendreef in Prinsenbeek. De rechtbank in Breda heeft een eerder beroep daartegen van een echtpaar uit de omgeving gegrond verklaard. Zowel een inwoner van Prinsenbeek als het gemeentebestuur verzoekt de Raad van State de uitspraak van de rechtbank te schorsen. (zaaknummer 200705701/2)

11.00 uur

Zitting over diverse vergunningen die het college van gedeputeerde staten van Limburg en de minister van Verkeer en Waterstaat hebben verleend aan Consortium Grensmaas B.V. ten behoeve van het zogenoemde Grensmaasproject, cluster Aan de Maas. Het project ziet op het verruimen van de rivier de Maas om natte voeten te voorkomen en om de natuur te ontwikkelen. Verder is er ook een economisch belang aan verbonden. Ten behoeve van dit project wordt baggerspecie geborgen en grind en zand gewonnen. Ook worden terreinen ontgrond ten behoeve van dit project. Onder meer een aantal inwoners uit Geulle en een aantal bedrijven uit Kotem-Maasmechelen (B) komen tegen deze vergunningen in beroep. Zie ook de zaken die op 29 oktober en 2 november a.s. op zitting worden behandeld. (zaaknummers 200609033/1, 200609071/1, 200609068/1, 200609141/1, 200704487/1, 200609381/1, 200704486/1, 200609373/1 en 200609139/1)

11.30 uur

Zitting over de onttrekking aan de openbaarheid door de gemeenteraad van Vught van de spoorwegovergangen Loonsebaan en Cromvoirtsepad. De Fietsersbond en de stichting Wandelplatform-LAW zijn het hier niet mee eens en komen - na in het ongelijk te zijn gesteld door de rechtbank in 's-Hertogenbosch - in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200703428/1)

12.15 uur

Zitting over de intrekking door de minister van LNV van de vergunning voor het mechanisch opvissen van strandschelpen en kokkels in de Noordzee voor zover het gaat om gedeeltes die minder dan 20 meter onder NAP liggen. De Producentenorganisatie van Schelpdiervissers op de Noordzee en haar elf leden hebben beroep ingesteld tegen de intrekking. (zaaknummer 200703251/1)

Vrijdag 2 november 2007

11.00 uur

Zitting over diverse vergunningen die het college van gedeputeerde staten van Limburg en de minister van Verkeer en Waterstaat hebben verleend aan Consortium Grensmaas B.V. ten behoeve van het zogenoemde Grensmaasproject, cluster
Koeweide-Nattenhoven-Grevenbicht-Visserweert. Het project ziet op het verruimen van de rivier de Maas om natte voeten te voorkomen en om de natuur te ontwikkelen. Verder is er ook een economisch belang aan verbonden. Ten behoeve van dit project wordt baggerspecie geborgen en grind en zand gewonnen. Ook worden terreinen ontgrond ten behoeve van dit project. Onder meer de Schutterij Sint Willibrordus en de vereniging Bewoners Overleg Maasvallei (BOM) komen tegen deze vergunningen in beroep. Zie ook de zaken die op 29 oktober en 1 november a.s. op zitting worden behandeld. (zaaknummers 200609033/1, 200609071/1, 200609068/1, 200609141/1, 200704487/1, 200609381/1, 200704486/1, 200609373/1 en 200609139/1)

11.30 uur

Zitting over de subsidie die de minister van OCW heeft verleend aan het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Orkest van het Oosten en het Nederlands Ballet- en Symphonieorkest Holland Symfonia. De rechtbank in Arnhem heeft de eerdere beroepen van de stichtingen Het Gelders Orkest en Het Brabants Orkest hiertegen gedeeltelijk gegrond verklaard. Beide stichtingen komen tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep. De zitting gaat ook over de subsidie die de minister aan beide stichtingen heeft verleend. De rechtbank in Arnhem heeft hun eerdere beroep daartegen gegrond verklaard. Zowel de minister als beide stichtingen komen in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummers 200702616/1 en 200702616/1)

11.45 uur

Zitting over de onttrekking aan het openbaar verkeer door de gemeenteraad van Het Bildt van een deel van de Wassenaarstraat over een lengte van 75 meter in Sint Annaparochie. Een aantal inwoners en De Verfhoek zijn het niet met dit besluit eens en komen in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200703287/1)