Politie Friesland

Politieberichten van maandag 5 november

Fryslân, 05-11-2007 * Politieberichten van zondag 4 november 13.00 uur t/m maandag 5 november 07.00 uur.

Drachten: politie ontmantelt hennepkwekerij
De politie heeft zondagochtend in een woning aan het Schuttersveld een hennepkwekerij ontmanteld. Een getuige had gezien dat een man en vrouw nabij Drachtstercompagnie hennepafval hadden gedumpt. De getuige noteerde het kenteken en waarschuwde de politie. Na onderzoek kwamen de agenten uit bij een woning aan het Schuttersveld. De beide bewoners, een man en vrouw van 34 jaar, werden aangehouden op verdenking van het dumpen van afval. Na onderzoek in de woning vonden de agenten op de bovenverdieping een hennepkwekerij met 120 plantjes. De apparatuur en de planten werden in beslag genomen en vernietigd. De twee verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Minnertsga: passagiere gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft zondagmiddag op de Hermanawei een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 60-jarige vrouw uit Workum gewond raakte. De bestuurder (leeftijd en woonplaats onbekend) verklaarde dat hij net voor de verkeersheuvel werd verblind door een tegenligger. Hij miste hierdoor de knik in de weg en reed tegen de verkeersheuvel. Eén van de passagiers, de 60-jarige vrouw, zet beknelt en moest door de brandweer uit het voertuig worden gehaald. Ze werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Drachten: politie onderzoekt twee inbraken in winkels
De politie onderzoekt de inbraken in twee winkels aan de Noordkade. Tussen zaterdagmiddag en zondagochtend werd er in beide winkels ingebroken. Uit één van de twee panden werd een kluis met daarin geldbedrag weggenomen. Een 37-jarige inwoner van Gytsjerk deed aangifte. Uit de andere winkel werden een pennen en geldbedrag uit een kassa weggenomen. Hier deed een 59-jarige inwoner van De Wilgen aangifte.

Grou: rijden onder invloed
De politie heeft zondagavond op de Bienswei een 27-jarige automobilist uit Ryptsjerk aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed en rijden zonder geldig rijbewijs. De bestuurder kreeg een stopteken, waarna hij werd gecontroleerd. Omdat er een vermoeden bestond dat hij onder invloed van alcohol verkeerde werd de man voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de verdachte 440 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur en een proces-verbaal. Tevens werd er proces-verbaal opgemaakt omdat de man niet in het bezit was van een geldig rijbewijs.

Leeuwarden: diefstal uit hotelkamer
De politie onderzoekt een diefstal uit een kamer van een hotel aan het Hofplein. Zondagavond kwam men vermoedelijk binnen via een dakraam. Uit de hotelkamer werden een PDA, een paspoort en een geldbedrag weggenomen. Een 43-jarige inwoner van Sydney deed aangifte.

Heerenveen: uitslaande bedrijfsbrand legt onderhoudswerkplaats en wasstraat in de as Politie, brandweer en GGD/GHOR zijn zondagavond rond 21.35 uur uitgerukt in verband met een grote uitslaande brand in de onderhoudswerkplaats en wasstraat van een bedrijfspand aan de Tinweg. Er raakte niemand gewond. Het bedrijfscomplex voor opslag en overslag van food en non-food staat op een bedrijventerrein en bestaat uit drie loodsen van 80x100 meter en een onderhoudsgedeelte van 20x30 meter. Door de grootschalige inzet van materieel en menskracht kon de brandweer voorkomen dat het vuur vanuit de brandende werkplaats en wasstraat oversloeg naar de omliggende loodsen van het bedrijf. De brandweer fixeerde en bestreed de brand, maar kon niet voorkomen dat het onderhoudsgedeelte van het complex grotendeels verloren ging. De brandweer gaf rond 00.15 uur het sein brand meester. De uren daarna is nog nageblust. In het afgebrande deel waren geen bedrijfswagens aanwezig. De totale schade is nog onbekend. Maandag volgt een nadere inventarisatie van de rook- water en brandschade. Het gedupeerde pand staat aan de rand van een bedrijventerrein. De politie zette dat terrein op verzoek van de brandweer volledig af, mede in verband met mogelijk explosiegevaar van het nabijgelegen tankstation en eventuele overige explosieve stoffen. Door de gunstige windrichting hadden de bewoners van Heerenveen geen rook- en stankoverlast. Er zijn tijdens de brand geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Wel zijn er enkele vaten met diesel- en smeerolie verbrand wat leidde tot extra rookontwikkeling en een penetrante stank in de directe omgeving van het pand. Alle bedrijven op het bedrijventerrein worden maandag door de gemeente over het incident geïnformeerd. In verband met opschaling zijn de brandweerkorpsen van Heerenveen, Joure, Drachten, Nieuwehorne en Wolvega ingezet. Naast vier tankautospuiten, een ladderwagen, een meetploeg en twee grootschalige watertransporten waren er 50 brandweerlieden actief, en zijn er diverse politievoertuigen, 15 politieagenten, drie GGD/GHOR medewerkers, diverse gemeenteambtenaren, stichting Salvage en personeel van het Wetterskip ingezet. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De politie is een onderzoek gestart.