Time : 10:55:18
Date : 05 November 2007
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Bescherming van de volksgezondheid:

het CODA aan de spits van het microbiologisch onderzoek - Nieuwe state of the art elektronenmicroscoop

Het CODA, Centrum voor Onderzoek in Diergeneeskunde en Agrochemie (Wetenschappelijk instituut afhankelijk van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu) heeft een nieuwe elektronenmicroscoop aangekocht, gebaseerd op state-of-the-art technologie, met zeer perfomante perspectieven voor diagnostiek en onderzoek.

De noodzaak van een technologie van een hoog niveau

De meeste ziekten van mens en dier kunnen op een snelle en efficiënte manier worden gedetecteerd met specifieke testen. Af en toe duiken er echter ziekten op die worden veroorzaakt door pathogenen die nieuw zijn, zeer zeldzaam, of bijna vergeten. Typische voorbeelden hiervan zijn de uitbraken van SARS in Azië, monkeypox bij mensen in de Verenigde staten en van het blauwtongvirus in de herkauwers van Noordwest Europa.
Wanneer er een foto kan worden gemaakt van dergelijke pathogenen, dan is dit een belangrijke stap in hun karakterisering. Maar omdat deze pathogenen doorgaans zeer klein zijn, kunnen ze enkel in beeld worden gebracht met een elektronenmicroscoop, door experten die bekwaam zijn om de beelden correct te interpreteren.

De specificiteit en de sleutelrol van het CODA in dit domein

De EM-eenheid van het CODA is het enige Belgische laboratorium waar diagnostische EM nog systematisch en routinematig wordt aangeboden, ook aan externe klanten. Door jarenlange ervaring en training slagen de specialisten van de eenheid EM er vaak in om binnen de 30 minuten een virus terug te vinden, het te herkennen (tot op het niveau van het genus) en het te fotograferen. Diagnostische EM is bij uitstek geschikt als eerste-lijns-test voor dringende differentiaaldiagnoses (mond- en klauwzeer tegenover parapokkenvirus...), in een bioterrorismescenario ( variolavirus...), voor de snelle karakterisering van een nieuwe, opduikende ziekte (blauwtongvirus, SARS, Ebola,...), waar specifieke testen falen (pathogenen van nieuwe of exotische huisdiersoorten), etc.
Deze techniek is bovendien niet beperkt tot virussen: ook bacteriën en macromoleculaire complexen zoals SAFS, verantwoordelijk voor dollekoeieziekte worden routinematig aangetoond.

De nieuwe elektronenmicroscoop van het CODA: projecten en perspectieven

Om deze unieke troeven verder te ontwikkelen en te verbeteren heeft het CODA een belangrijke investering gedaan door de aankoop van een meer performant toestel, gebaseerd op state-of-the-art technologie. Behalve voor de diagnose van pathogenen zal de nieuwe elektronenmicroscoop ook worden toegepast voor onderzoek in verband met veilige voedselproductie, dier- en volksgezondheid. In het bijzonder zal de interactie van pathogenen met hun gast worden onderzocht op het cellulair, ultrastructureel en zelfs moleculair niveau. Behalve voor diagnostiek zal de nieuwe TEM ook worden ingezet in onderzoeksprojecten, onder andere over nanopartikels. Nieuwe geavanceerde technieken zoals elektronentomografie en cryo-elektronenmicroscopie zullen worden geïntroduceerd

Een officiële inhuldiging

De Directie van het Coda is trots over haar investering en vertrouwend op de nieuwe mogelijkheden die worden aangeboden en op de unieke expertise van de specialisten die het nieuwe toestel bedienen. Daarom organiseert ze volgende dinsdag 6 november, in de vestiging te Ukkel, de inhuldiging van de nieuwe eenheid. De academische zitting, waarin vooraanstaande wetenschappers het woord zullen nemen, zal gevolgd worden door bezoeken aan twee strategisch belangrijke eenheden: de eenheid elektronenmicroscopie en de sterk beveiligde eenheid van de aviaire virologie. De namiddag zal besloten worden met een receptie.

Voor alle inlichtingen:

Dominique Fondu
Communicatieverantwoordelijke
CODA-CERVA
Groeselenberg, 99
B-1180 Brussel
dofon@var.fgov.be
Tél: +32 - 02 / 379 05 84
Fax : +32 - 02 / 379 04 01
www.var.fgov.be

URL: http://www.var.fgov.be http://www.health.fgov.be

Link to Press Release - FR Link to Press Release - NL