Ingezonden persbericht


Enerverende slotrally Merwede Springs Colt Rally Cup

Schiphol-rijk, 5 november 2007 - de laatste rally van het jaar, de conrad euregio rally rond hengelo, leverde in de merwede springs colt cup het nodige spektakel op. twee ervaren equipes crashten op het industrieterrein van hengelo, een nieuwe equipe pakte een fraaie derde plaats en knaf talent first-rijder kevin abbring streek zijn zevende zege in acht wedstrijden op.

Ondanks dat kevin abbring en zijn ervaren navigator harmen scholtalbers al in de vorige wedstrijd kampioen waren geworden, werd er ook in de seizoensafsluiter volop gestreden. het 18-jarige talent uit het brabantse son wilde uiteraard ook de laatste hoofdprijs pakken, maar kreeg aanvankelijk flinke tegenstand van onder andere zijn vader edwin. die routinier had al enkele maanden geleden zijn afscheid als actief rallyrijder aangekondigd en wilde nog ÉÉn keer vlammen. de eerste dag sloot hij als leider in de tussenstand af, al was zijn totaaltijd precies gelijk aan die van henk westerbeek, die eveneens flitsend uit de startblokken was geschoten. gek genoeg kwam voor beide ervaren equipes op het industrieterrein kanaaleiland op dezelfde manier een eind aan hun rally. de mitsubishi's colt czt werden door de vele hairpins en andere krappe bochten dermate zwaar beproefd dat de auto's op een gegeven moment niet meer voldoende vertraagden en daardoor uitvielen. "ik had me mijn afscheid als rijder toch echt anders voorgesteld. temeer daar we zo goed in de wedstrijd zaten", gaf edwin abbring te kennen. ook henk westerbeek was teleurgesteld: "we gingen als een speer. op de eerste klassementsproef dezelfde tijd als edwin, waardoor we samen aan kop gingen. en op dat industrieterrein waren we sneller dan hij. wie weet waren we dan alleen aan de leiding gekomen. nu staan we met lege handen", aldus de teleurgestelde westerbeek.

Bij de overige equipes was de stemming daarentegen top. Kevin Abbring maakte zijn eerste seizoen als rallyrijder in stijl af: Zes van de negen KP's gewonnen, geen schrammetje aan de auto en zeven overwinningen uit acht rally's. "Jammer van dat onnodige ongelukje in de ELE Rally. Aan de andere kant, daar heb ik ook weer van geleerd. Het is al met al een geweldig jaar geworden". Mark Nieuwlaar, die als tweede finishte, was verbaasd over zijn eigen prestaties. "Er zat een proef tussen waar we zo knetterhard gingen dat ik het zelf niet snap. Hij was nog geen zes kilometer lang en toch waren we vijf seconden sneller dan Kevin. Maar die pakt op de lange kp's weer veel terug, dus we zijn er nog niet. Belangrijk is dat we de boel heel houden want in het eindklassement kunnen we toch geen plaatsen meer winnen. André Hof had het ook helemaal naar zijn zin gehad, ondanks dat hij op de eerste de beste KP in de fout was gegaan. Op de rondkoers reed hij een ronde teveel, waarmee hij meer dan twee minuten verloor. "Vlak daarvoor was ik bijna in de fout gegaan. Met een vliegensvlugge greep naar de handrem heb ik het net kunnen redden. Maar mijn hart bonkte zo in mijn keel dat ik de aanwijzing van mijn navigator Jarno om af te slaan helemaal niet hoorde. Nou ja, zo krijg je mooi wel extra kilometers plezier voor je inschrijfgeld", lachte Hof, die de laatste 'boucle' van vier KP's nog even schitterde. "Ineens ging alles een klap harder. Op het industrieterrein waren we bijna twintig seconden sneller dan de eerste keer. En het verschil met Mark (Nieuwlaar) was ook niet zo groot meer". Vanwege dat ene rondje teveel viel Hof buiten de prijzen want de beker voor de derde plaats ging naar Clemens Rommers, een debutant. In de Nederlandrally was hij nog van de weg gegleden, wat hem tot de nodige voorzichtigheid noopte. "Toen merkte ik dat de Colt heel anders reageert dan de vier-maal-vier waarmee ik daarvoor heb gereden. Daarom heb ik het nu bewust aan de veilige kant gehouden. En dat is me prima bevallen. Ik heb de auto nu veel beter in de hand. Zoals het er naar uitziet gaan we volgend jaar de hele Colt Cup rijden", voorziet Rommers, die begin dit jaar zijn rallydebuut maakte. Marc van der Heide rijdt al langer rally's maar ook dat was met totaal andere auto's, wat dus om enige gewenning vraagt. "De Colt heeft geen sperdifferentieel en staat zachter op de veren dan de Escort Kitcar waarmee ik heb gereden. Deze auto moet je veel zuiverder sturen om snel te zijn. Dat is ook een speciale kunst waaraan ik mijn rijstijl nog moet aanpassen. Volgend jaar gaat dus een interessant leerjaar worden. En een mooie uitdaging. Aan onze inzet zal het niet liggen want Ton (navigator Ton Stevens, red.) en ik zitten nu al tweemaal per week in de sportschool. Nog een paar kilo's eraf en we kunnen die andere jongens bijhouden", voorspelt Marc van der Heide.

Uitslag

1. Kevin Abbring/Harmen Scholtalbers 100 km, 11 kp's in 1 uur 7 min. 23
2. Mark Nieuwlaar/Jan-Coert Kapteijn op 47 sec.
3. Clemens Rommers/Frans van den Einde op 4 min. 0
4. Marc van der Heide/Ton Stevens op 4 min. 46
5. André Hof/Jarno Bak op 5 min. 31

Eindstand Merwede Springs Mitsubishi Colt Cup

1. Kevin Abbring 140

2. Edwin Abbring 112

3. Mark Nieuwlaar 100

4. Henk Westerbeek 88

5. André Hof 80

---