Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

05 november 2007

Nr. 07/111

Brief minister Donner over inzage site GPD

Naar aanleiding van de berichtgeving over het inzien door ambtenaren van mijn ministerie in het netwerk van de Geassocieerde Persdiensten (GPD) wil ik u hierbij een toelichting geven op de stand van zaken.

Gebleken is dat enkele medewerkers van het ministerie van SZW vanaf medio 2006 via wachtwoorden van de GPD inzage hadden in de site van de GPD, waarop onder andere afgeronde teksten gereed staan voor publicatie in de aangesloten regionale kranten. Deze teksten kunnen alleen worden gelezen. Hierbij is ook gebruik gemaakt van een van de medewerkers van de GPD ontvangen wachtwoord. Dit is gebleken uit informatie die tot dusver bekend is.

Ik betreur deze gang van zaken en wijs die nadrukkelijk af. Het moge duidelijk zijn dat dit niet met mijn medeweten is gebeurd of dat in mijn opdracht of die van het departement is gehandeld. Naar aanleiding van deze bevindingen heeft de Secretaris-Generaal van mijn ministerie op 3 november 2007 het Openbaar Ministerie verzocht de rijksrecherche een oriënterend onderzoek te laten instellen om na te gaan of er sprake is geweest van strafbare feiten. Inmiddels heeft de rijksrecherche dat onderzoek gestart.
Ik verwacht dat het rijksrecherche onderzoek naar de gang van zaken binnen enkele weken is afgerond en zal u zo spoedig mogelijk nadien nader informeren.

Naast dit onderzoek van de rijksrecherche laat de Secretaris-Generaal ook een intern integriteitsonderzoek uitvoeren. In afwachting van de resultaten van deze onderzoeken hebben betrokken medewerkers hun werkzaamheden neergelegd.
Naast de berichtgeving over de inzage op deze GPD-site wordt ook bericht over mogelijke beïnvloeding van nieuwsartikelen, waarbij is geschreven dat een voorlichter van het ministerie wijzigingen heeft voorgesteld over een interview. Ik wil erop wijzen, dat attenderen op feitelijke onjuistheden in artikelen en het autoriseren van interviews een normaal gebruik is in het verkeer tussen voorlichter en journalist.