Gemeente Hoogeveen

23.41 uur
Bron: gemeente Hoogeveen

Wat is de laatste stand van zaken?
Het RIVM is bezig met een onderzoek. Er is nog niks bekend. Om 0.30 uur geeft de burgemeester een persconferentie, hopelijk is er dan meer bekend. Houdt www.hoogeveen.nl en RTV-drenthe in de gaten voor het laatste nieuws.

Hoeveel mensen zijn er nog in het gebied?
Er zijn 77 mensen in het gebied, dit zijn ook hulpverleners en journalisten. Het gebied is afgesloten. De mensen zijn naar wijkcentrum de Magneet gebracht en daar uit voorzorg in quarantaine.

Hoe zit het met eventuele opname in het ziekenhuis? Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen is bezig met een voorbereiding, eventueel kunnen zij alle mensen opnemen. Ook het UMCG in Groningen voorziet geen capaciteitsproblemen.

Hoeveel mensen zijn er in quarantaine?
In totaal zijn 24 mensen ontsmet en naar het UMCG ziekenhuis in Groningen gebracht voor nader onderzoek. De UMCG noemt de toestand geruststellend.

Waar kan ik meer informatie verkrijgen?
RTV-Drenthe onderbreekt de uitzending, er wordt een rampenzender ingeschakeld.

Wat zijn de ontstane klachten bij mensen?
Misselijkheid, diaree, blaasjes op de huid.

Is de oorzaak al bekend?
Nee, dit betekent dat de maatregelen in stand blijven. De patiënten zijn stabiel, er is geen verslechtering. In totaal zijn er 24 mensen opgenomen in het UMCG in Groningen. In totaal zijn er 77 mensen naar wijkcentrum de Magneet gebracht, bij deze groep doen zich ook geen nieuwe ziektebeelden voor. Deze mensen worden wel in quarantaine gehouden, dit is puur uit voorzorg!

Krijgen de mensen die de gemeente gebeld hebben ook informatie? Zodra wij meer weten worden deze mensen teruggebeld. Blijf bereikbaar op het telefoonnummer dat u hebt doorgegeven!

Hoe laat worden de resultaten van het onderzoek verwacht? Hier kan nog geen indicatie van worden gegeven. Op dit moment vinden er metingen plaats van de lucht.

Het rampenplan is in werking getreden en opgeschaald tot grip 3, wat betekent dit?
De hulpdiensten zijn operationeel. Het Regionaal Operationeel Team in Assen is ook in werking. Het Beleidsteam in de gemeente Hoogeveen is ook in werking. Hier wordt voor gekozen als er riscoâs/gevaren zijn voor de gezondheidszorg.

Kan men het terrein betreden?
Nee, het terrein is afgesloten voor onderzoek.

Wanneer komt er meer informatie?
Om circa 0.30 uur geeft de burgemeester weer een persconferentie, hopelijk is er dan meer bekend.

Over de oorzaak zijn op dit moment nog geen nieuwe feiten bekend. De 24 patiënten die in het UMCG in Groningen zijn, maken het naar omstandigheden goed. Het beeld lijkt rustig en stabiel; er is geen verergering opgetreden.