Gemeente Leeuwarderadeel


Middelsee Gemeenten zetten in op toerisme en recreatie.


De Middelsee gemeenten hebben in een bijeenkomst van de vier gemeenteraden op woensdag 31 oktober jl. gekozen voor ontwikkeling van een gezamenlijke visie op recreatie en toerisme. Dit is de eerste keer dat de vier raden besluiten een concreet beleidsveld vanuit een gezamenlijke visie te benaderen. Eerder ging het om uitvoeringskwesties.

De gezamenlijke aanpak komt voort uit het in 2007 afgesloten convenant tussen de vier gemeenten. In dat convenant is o.a. de bundeling van de ambtelijke organisaties en de aanpak van gebiedsgericht beleid vastgelegd. Het convenant noemt vier peilers voor dat gebiedsgericht beleid: landbouw, ruimte, toerisme en recreatie en economie.

De keuze om toerisme en recreatie als eerste op te pakken heeft te maken met de stevige inzet die momenteel al op dit beleidsterrein gepleegd wordt.

Routegebonden recreatie biedt de meeste kansen in Middelsee. De vier gemeenten beschikken over fiets- wandel en binnenkort ook over een pracht van een vaarroute, de Noordelijke Elfstedenroute. Stimulering van particulier initiatief en bundeling van middelen en subsidies (Marrekrite, Fries Merenproject, ILG (investeringsregeling landelijk gebied)) kan tot een belangrijke impuls leiden. Een gezamenlijke visie is dan een solide basis, waarin gezamenlijke projecten worden benoemd en aangeslingerd.

Een gezamenlijke visie op de ontwikkeling van recreatie en toerisme leidt voor de gemeenten bovendien tot bundeling van eigen middelen en beperking van kosten: het wiel behoeft niet vier keer te worden uitgevonden.

Als dit project succesvol is afgerond, gaan de raden bezig met de andere hierbovengenoemde pijlers van het gebiedsgerichte beleid.