Repsol Mitsubishi Ralliart wint UAE Desert Challenge voor 6e keer in successie

De woestijnrally in het Midden-Oosten is niet alleen de laatste, maar ook de beste test voor de Dakar Rally. In de dubbele betekenis van het woord dus de âultiemeâ test. Stephane Peterhansel zegevierde in de verzengende hitte bij Dubai en bewees dat de Pajero Evolution MPR13 klaar is voor âDakarâ.

Het voordeel van de UAE Desert Challenge is dat het terrein grote overeenkomsten vertoont met delen van de Dakar Rally. En omdat Dakar 2008 extra veel zand(duinen) te bieden zal hebben, vormde deze editie daadwerkelijk de ideale âgeneraleâ voor de zwaarste woestijnrally ter wereld. Nadeel van de Desert Challenge is â dat zal geen verrassing zijn - de hitte. En daarvan heeft de mens soms zelfs meer last dan een machine. De mens Nani Roma blijkt bijvoorbeeld niet bestand tegen de hoge temperaturen die in de auto tot dik vijftig graden kunnen oplopen. De Mitsubishi-rijder werd ondanks de uitstekende fysieke voorbereiding onwel en moest voor de tweede keer opgeven in deze rally. Stephane Peterhansel doseerde zijn krachten, de snelheid en het daarmee gepaard gaande risiconiveau uitstekend en stelde de overwinning veilig na het uitvallen van Luc Alphand.

Gewijzigd technisch reglement veroorzaakt problemen Luc Alphand werd in het tweede deel van de rally ineens geconfronteerd met het gemis van de derde en vierde versnelling, maar gaf tot dat moment met snelle tijden aan dat de Pajero Evolution ook met een verkleinde inlaatrestrictor nog in staat is proeven te winnen. De nieuwe vijfbak (zes versnellingen zijn niet meer toegestaan) diende in een paar maanden te worden ontwikkeld en de coureurs moeten nog wennen aan een versnelling minder. Desondanks ging Alphand na dag drie aan de leiding. Een vreugde die echter van korte duur was, omdat de oud-skikampioen daags erna een verraderlijk diepe kuil over het hoofd zag en de rechtervoorwielvoorwielophanging integraal afscheurde.

Teamdirecteur Dominique Serieys: âHet moge duidelijk zijn dat wij niet gebaat zijn bij de laat aangekondigde wijzigingen voor benzineautoâs. Mede daardoor belooft het een zware strijd te worden tot aan Dakar. De concurrentie zal bovendien sterker zijn dan ooit, dat was hier in de Emiraten al goed te zienâ.