Gemeente Breda

Handhavingsactie op woonwagenlocatie Nieuwe Inslag in Breda

De gemeente Breda heeft vandaag samen met politie en Belastingsdienst in het kader van een handhavingsactie controles uitgevoerd op de woonwagenlocatie aan de Nieuwe Inslag.

Hierbij zijn diverse illegale schuurtjes afgebroken, heeft de gemeente illegale bestrating aangetroffen en worden 9 bewoners aangeschreven om een bouwvergunning aan te vragen voor hun woonwagen. De politie heeft een man aangehouden die een ambtenaar beledigde en bedreigde. Verder zijn er enkele gevallen van uitkeringsfraude geconstateerd en heeft de Belastingdienst enkele openstaande vorderingen geïnd. De actie duurde van 09.00 tot 14.00 uur en is rustig verlopen. Ongeveer 40 mensen hebben deelgenomen aan de actie.

De actie vloeit voort uit het Vrijplaatsenbeleid van de gemeente Breda en uit het convenant dat de gemeente Breda vorig jaar heeft gesloten met het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst en de politie over de aanpak van vrijplaatsen. De locatie Nieuwe Inslag waar vandaag de actie is gehouden is een van deze vrijplaatsen.

Resultaat actie

De gemeente heeft alle bouwwerken geïnventariseerd en gecontroleerd. Er zijn drie illegale bouwsels op het middenterrein afgebroken en er zijn drie strookjes illegale bestrating weggehaald. Daarnaast is een stuk gemeentegrond teruggenomen dat in gebruik was als tuin. Negen woonwagens hadden geen bouwvergunning. De bewoners worden aangeschreven om alsnog vergunning aan te vragen. Een stenen gebouwtje op het middenterrein was illegaal in gebruik als woning. De bewoners zijn aangeschreven en het gebouw wordt later alsnog verwijderd. Eén woonwagen was technisch in dusdanig slechte staat en dermate onbewoonbaar dat de woonwagen in overleg met de bewoner is verwijderd.

Tot slot heeft de gemeente 6 gevallen van bijstandsfraude geconstateerd.

De politie zorgde voor begeleiding van de controleurs en heeft het terrein afgezet. Uitgaande en ingaande personen werden gecontroleerd. De politie heeft, zoals gezegd, één man aangehouden. Alle betrokken instanties zijn tevreden over het resultaat.

Vrijplaatsenbeleid

De gemeente heeft het vrijplaatsenbeleid ontwikkeld om het leef- en woonklimaat in de stad te verbeteren. Vrijplaatsen zijn groepen van personen en of locaties waar de overheid nog niet effectief heeft kunnen of willen optreden als het gaat om het handhaven van regels en wetten. Breda vindt het maatschappelijk niet aanvaardbaar dat bewoners van deze plekken anders met de uitvoering van regels worden benaderd dan anderen.

Breda, 5 november 2007