Ingezonden persbericht



Ook extra geld voor bijzondere bijstand, sport, cultuur, vegen en monumenten

PvdA wil ton extra voor
jongerenwerk

De PvdA zet tijdens de
behandeling van de begroting in de Haarlemse gemeenteraad dit jaar in op extra geld voor sociaal beleid. De PvdA wil dat de gemeente 100.000 euro structureel extra besteedt aan jongerenwerk in Haarlem. Daarnaast wil zij dat er extra geld beschikbaar komt voor bijzondere bijstand voor alleenstaande ouders, behoud van de jeugdsportpas, de programmering van de cultuurpodia, vegen van straten buiten de binnenstad en een inhaalslag op het gebied van monumenten en archeologie. Tijdens de eerste termijn van de begrotingsbehandeling in de gemeenteraad maandag 5 november heeft zij daar samen met andere fracties voorstellen voor ingediend.

De PvdA
wil met 100.000 euro extra een impuls geven aan het jongerenwerk. PvdA-raadslid Marijke Lodeweegs: "De PvdA vindt het jongerenwerk in onze stad erg belangrijk. Dit zorgt ervoor dat er genoeg te
doen is voor meerdere leeftijdsgroepen in verschillende wijken, wat het eventueel in problemen komen van jongeren preventief kan beïnvloeden. Er is echter te weinig geld beschikbaar om het jongerenwerk goed te doen. Jongerencentrum Flinty's kan bijvoorbeeld nauwelijks rondkomen door de sterk gestegen energielasten. Wij willen daarom een ton extra uittrekken voor het jongerenwerk in onze stad, zodat het jongerenwerk een extra impuls krijgt".

Behalve
voor jongerenwerk wil de PvdA ook extra geld voor bijzondere bijstand voor alleenstaande ouders. De gemeente moet alleenstaande ouders met thuiswonende kinderen die ouder dan 18 zijn een extra steuntje in de rug geven. Wanneer het jongste kind 18 is geworden verliezen alleenstaande ouders het recht op een hogere bijstandsuitkering en krijgen zij slechts de uitkering voor een alleenstaande. De kosten voor hun kinderen vervallen echter niet wanneer deze kinderen nog thuis wonen. De PvdA wil daarom dat de gemeente deze inkomensterugval compenseert vanuit de bijzondere bijstand. Zij wil daar 60.000 euro per jaar voor uittrekken.

Voor
een inhaalslag op het gebied van monumenten en archeologie wil de PvdA samen met coalitiegenoten SP en VVD 100.000 euro extra uittrekken. Afgelopen week organiseerde de PvdA een groot debat over monumentenbeleid naar aanleiding van het burgerinitiatief monumenten. De PvdA wil dat het aantal gemeentelijke monumenten fors wordt uitgebreid. Met dit extra geld wordt dat mogelijk gemaakt.

Verder
wil de PvdA extra geld besteden aan behoud van de jeugdsportpas (10.000 euro), versterking van de programmering van de cultuurpodia (50.000 euro) en extra veegbeurten voor buurten buiten het centrum (200.000 euro). De extra bestedingen worden gedekt uit onder meer de vrije ruimte voor nieuw beleid in de begroting en een hogere uitkering van het Rijk.

Naast
deze extra bestedingsvoorstellen heeft de PvdA ook een aantal moties ingediend. Zo vraagt de PvdA om meer aandacht voor jongeren in het cultuurbeleid, maatregelen om de doorstroming in studentenkamers te verbeteren en uitbreiding van het aantal doe-tuinen. Donderdag 8 november stemt de gemeenteraad over al deze voorstellen van de PvdA.