Landschap Noord-Holland
Persbericht

Castricum, 30 oktober 2007

Bewoners presenteren visie op IJsselmeerkust

Maandag 5 november presenteren bewoners, belanghebbenden en natuurorganisaties hun visie op de Waterlandse IJsselmeerkust. De tentoonstelling 'Te Kust en te Keur' toont aan de hand van kaarten en foto's het toekomstbeeld voor deze regio. Het project 'Te Kust en te Keur' is in het leven geroepen om de verrommeling van het landschap te stoppen. De hele maand november is de tentoonstelling in het kerkje van Durgerdam te bekijken.

Het unieke aan dit project is dat bewoners rond de Waterlandse Zeedijk zelf het initiatief hebben genomen om de verloedering van het landschap tegen te gaan. Ze ontvingen steun van de IJsselmeervereniging, Stichting Verantwoord Beheer IJsselmeer en Landschap Noord-Holland. Tijdens een werkweekend hebben ze met hulp van studenten uit Delft en Wageningen en experts op het gebied van natuur en landschap een goede analyse gemaakt van de bijzondere kenmerken van het landschap en van elementen die beslist behouden moeten blijven. Zonder kaders zal het landschap verder verrommelen. Bijvoorbeeld door bebouwing op de vooroevers, uitbreiding van jachthavens en aanleg van bedrijventerreinen. De initiatiefnemers van 'Te Kust en te Keur' vragen aandacht voor deze onnadenkende verrommeling en doet suggesties voor ontwikkelingen die wel passen in dit gebied.

De Waterlandse Zeedijk loopt vanaf Amsterdam Noord (het Blauwe Hoofd) tot de Hulk in Hoorn Zuid en hoort bij het door het rijk aangewezen Nationaal Landschap Laag Holland.
De tentoonstelling is te bezichtigen in het kerkje van Durgerdam, Durgerdammerdijk 76. Belangstellenden zijn van harte welkom op maandag 5 november van 17.30 tot 19.00 uur. De tentoonstelling is na afspraak (06-20700049) nog tot 29 november te bekijken. Daarna reist de tentoonstelling verder langs de Waterlandse kust.