"Laat de mensen daar weten dat het jou wél kan schelen"

01/11/2007 16:31



Stichting Vluchteling giro 999



Nationale campagneweek 'Tot zover Darfur' van start

Maandag 5 november a.s. start de nationale campagneweek 'Tot zover Darfur'. Ruud Gullit opent in Herinneringscentrum Kamp Westerbork de expositie van kindertekeningen uit Darfur 'Smallest witnesses', waarmee kinderen het verhaal vertellen van de oorlog. De expositie is een van de vele activiteiten die plaatsvindt tijdens actieweek 'Tot zover Darfur' van 5 tot en met 11 november met als doel een humanitaire ramp zichtbaar maken. Een mediaoffensief dat Nederland bewust moet maken dat het geweld in de Soedanese regio onverminderd slachtoffers eist.

Directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling en Netwerk-presentator Aart Zeeman zijn de initiatiefnemers van de actie. "Darfur verdient meer aandacht dan het nu krijgt. Voor mij is de actie al geslaagd als je kijkers en lezers informeert. We moeten laten zien dat mensen in het verre Nederland het onacceptabel vinden wat er in Darfur gebeurt", aldus Aart Zeeman deze week in Vrij Nederland. Tineke Ceelen: "Het doel van 'Tot zover Darfur' is om mensen te laten weten dat er daar een verschrikkelijke oorlog aan de gang is en dat die moet ophouden. Laat de mensen daar weten dat het jou wél kan schelen."

Kranten, tijdschriften , radio- en tv-programma's zullen in de campagneweek de humanitaire ramp in de Soedanese regio zichtbaar maken met als hoogtepunt de live televisie-uitzending op 9 november van de NOS en de gezamenlijke actualiteitenrubrieken van de publieke omroep op Nederland 2. De uitzending begint om 20:30. Daarnaast zijn er tal van activiteiten en manifestaties o.a. in Amsterdam, Rotterdam en Westerbork.

Zo'n 40 media-, hulp-, vredes- en mensenrechtenorganisaties ondersteunen de actie en hebben hun krachten gebundeld in een platform Tot zover Darfur. Op vrijdag 9 november lanceert het platform in Panama, Amsterdam een verrassend initiatief om langduriger verbondenheid van Nederlanders met de Darfuri tot stand te brengen. De NOS doet hiervan verslag tijdens de tv-uitzending.

Overzicht van de aktiviteiten:

5 november
Expositie 'Smallest Witnesses'
11.00 uur: Opening expositie kindertekeningen uit Darfur door Ruud Gullit in Herinneringscentrum Kamp Westerbork

6 november
Preview 'The devil came on horseback'
19.00 uur: Verzetsmuseum Amsterdam
Vertoning documentairefilm 'The devil came on horseback' met na afloop debat in aanwezigheid van Jan Pronk. Overhandiging eerste exemplaren van het pamflet 'Tot zover Darfur' van Aart Zeemman uitgegeven door Querido aan Joop Daalmeijer en Jan Pronk

9 november
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
19.00 uur: Henny Stoel interviewt vluchtelingen, fakkeloptocht, toespraak Duitse ambassadeur en Jan Pronk

19.00 uur: Kamp Amersfoort
Stille tocht met aansluitend vertoning documentaire 'The devil came on horseback'

19.00 uur: Opening fototentoonstelling Darfur Darfur
Schouwburgplein Rotterdam
Projectie van 150 levensgrote foto's op buitenmuur Schouwburg. Opening vluchtelingenkamp door wethouder Bolsius en de Zwitserse fotografe Helene Caux

19.00 uur De Nacht voor Darfur
Panama Amsterdam
Oprichtingsfeest nieuw initiatief voor steun aan Darfur. Presentatie: Dolf Janssen Roodkleurende Fonteinen, als symbool voor de verspilling van bloed kleuren de fonteinen rood op het Hofplein in Rotterdam, Leidseplein in Amsterdam en de fontein bij entree van de stad Eindhoven.

20.30 uur: Televisieavond 'Tot zover Darfur'
NOS, Nederland 2
Een uitzending van de NOS en de gezamenlijke actualiteitenrubrieken van de publieke omroep met reportages uit Tsjaad en Darfur

23.55 uur: Documentairefilm 'The devil came on horseback'
VPRO, Nederland 2

5 - 11 november
Actie met basisscholen en kerken in Noordwijk
Leerlingen zijn aanwezig bij de opening van de kindertekening-expositie in Westerbork. Overlevenden van vernietigingskampen uit de Tweede Wereldoorlog vertellen over hun ervaringen op de basisscholen. Leerlingen laten op 9 november blauwe ballonnen op. Kerken besteden aandacht aan Darfur.

7 - 11 november
Noordelijk Filmfestival in Leeuwarden
Vertoning film Sand and Sorrow met George Clooney

Op www.totzoverdarfur.nl is meer informatie beschikbaar over de aktiviteiten tijdens de nationale campagneweek. Voor donaties is het gironummer 6600 ten name van Tot zover Darfur geopend.

Zo'n veertig organisaties steunen de campagne, waaronder o.a. Nationale Postcode Loterij, NCDO, Diabetesvereniging, Oxfam Novib, FNV, Stichting Vluchteling, IKV Pax Christi en het Verzetsmuseum Amsterdam. Ook een groot aantal hulporganisaties zet de schouders onder Tot zover Darfur. Om hun hulpverleners in het rampgebied niet in gevaar te brengen, kunnen zij niet met naam genoemd worden. Verder hebben veel bekende Nederlanders hun medewerking toegezegd zoals Agnes Jongerius, Ruud Gullit, Jan Pronk en de ministers Koenders en Verhagen.

Vele bedrijven, organisaties en personen hebben belangeloos hun medewerking verleend aan Tot zover Darfur zoals Campagnebureau BKB, Boomerang, Bizon Buitenreclame, Mediabedrijf CCCP, ENG company, Hogeschool Utrecht, Nieuwe Dingen Doen (NDD), Lazzo (website), Rotterdamse Schouwburg, Ideeënbureau Tinker, Verzetsmuseum, Panama, Hans Guldemond, Kadir van Lohuizen, Klaas Wijbenga, Patrick Kool, Syb van der ploeg, Jan Douwe Kroeske. Tot zover Darfur is financieel mede mogelijk gemaakt door NCDO en Stichting Dijkverzwaring.





http://www.totzoverdarfur.nl