Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

Politie waarschuwt voor insluipers via dakramen
Publicatiedatum: 5-11-2007 13:26:50

ARNHEM (regio) - De politieregio Gelderland-Midden waarschuwt voor insluipers of inbrekers die woningen binnenkomen via kanteldakramen. In 2006 bleek uit onderzoek dat er in voornamelijk in het zuidelijk deel van de regio (Betuwe en Liemers) 48 keer werd ingebroken door het inklimmen via de dakramen van woningen. In die gevallen bleek dat de ramen op de kierstand waren gezet, waardoor het voor de inbrekers een koud kunstje was binnen te komen. Inmiddels blijken zich sinds kort wederom soortgelijke inbraken voor te doen.

Uit onderzoek bleek tevens dat de daders er de voorkeur aan gaven toe te slaan in de avond- en nachtelijke uren, wanneer bewoners niet thuis waren. De inbraken vonden overigens ook steeds plaats in de periode oktober tot en met maart, waarna de inbraken weer afnamen. Begin oktober van dit jaar bleek er weer een toename in het aantal inbraken via dakramen.

Handelen van gebruikers
Aan de ramen zelf blijkt het niet te liggen. Volgens een zegsman van VELUX worden dakramen veelal toegepast op schuine daken op een hoogte van 7 a 8 meter. Op die hoogte blijken inbraken praktisch nooit voor te komen. In de wat modernere bouwstijlen, waarbij daken soms tot lager op de grond doorlopen, worden dakramen tegenwoordig echter ook ingebouwd. In die gevallen behoren de ramen dan voorzien te zijn van extra sloten die voldoen aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen®. Wanneer de bewoners de dakramen echter op de kierstand open laten staan, wordt het net als bij verticale openstaande ramen voor inbrekers betrekkelijk eenvoudig om binnen te komen. Vaak blijkt dat als uw kanteldakramen zijn afgesloten de inbrekers niet de moeite nemen in uw woning in te breken.

Oost-Europeanen
Volgens de politie is er nog geen zicht op de dader(s) die zich aan de eerdere inbraken schuldig zou(den) hebben gemaakt. De verklaringen van enkele getuigen die tot dusver zijn opgenomen, wijzen in de richting van Oost-Europeanen die kennelijk goed kunnen klimmen. De inbraken vonden plaats zowel in de avond - als nachturen en dan voornamelijk wanneer de duisternis was ingevallen. Om de kans op inbraken via de dakkantelramen te verkleinen adviseert de politie dan ook om de ramen niet op de kierstand te laten staan maar af te sluiten.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---

Arnhem Veluwezoom

---

Mannen aangehouden op verdenking van diefstal

Publicatiedatum: 5-11-2007 13:23:01

VELP - De politie heeft zondagavond rond 19.45 twee Dierenaren van 41 en 43 jaar aangehouden op verdenking van diefstal. De twee worden ervan verdacht uit een gereedschapcontainer aan de Zutphensestraatweg in Velp gereedschap te hebben gestolen. Een getuige wist de beschrijving van de auto waarin er vervolgens zou zijn weggereden aan de politie door te geven. Zij zouden hiermee in de richting van Rheden zijn gereden. Agenten hebben naar de auto uitgekeken en hem even later op de Arnhemsestraatweg in Rheden aangetroffen. De twee inzittenden zijn aangehouden en in verzekering gesteld voor nader onderzoek. (07-166588)

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---

Arnhemmer raakt rijbewijs kwijt

Publicatiedatum: 5-11-2007 13:22:45

RHEDEN - De politie heeft in de nacht van zondag op maandag in Rheden het rijbewijs van een 42-jarige automobilist uit Arnhem ingevorderd. Omstreeks half vier reden agenten over de Arnhemsestraatweg toen zij zagen dat een auto hen met een hoge snelheid tegemoet kwam. De achtervolging werd ingezet. Op een rotonde raakte de auto, bestuurd door de Arnhemmer, met een voorwiel de stoep waardoor de airbag uitging, de alarmlichten aansprongen en de motor afsloeg. Toen de agenten de man aanspraken, roken zij een alcohollucht bij hem. Hij bleek te veel alcohol gedronken te hebben, namelijk een percentage van
1,36 (590 ug/l). De Arnhemmer is aangehouden en na verhoor weer naar huis gestuurd met een rijverbod van zes uur. Justitie beslist over de teruggave van het rijbewijs.
(07-166767)

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---

Drie mensen aangehouden na vernieling ruit

Publicatiedatum: 5-11-2007 13:22:31

ARNHEM - De Arnhemse politie heeft in de nacht van zondag op maandag drie personen aangehouden op verdenking van vernieling. Het gaat om een 24-jairige vrouw en een 21-jarige man uit Arnhem en een 45-jarige man uit Berkhout. Rond 01.15 uur een kwam een melding binnen dat er een ruit was doorgegooid van een woning in de wijk Klarendal. Vervolgens zou(den) de dader(s) er in een auto vandoor zijn gegaan. Aan de hand van de beschrijving hebben agenten de auto even later op de Johan de Wittlaan aangetroffen. De vrouw en de twee mannen stonden bij de auto en zijn aangehouden. Zij zitten nog vast in het politiebureau voor nader onderzoek.
(07-166756)

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---

Drie verdachten van winkeldiefstal in Arnhem

Publicatiedatum: 5-11-2007 13:22:16

ARNHEM - De politie in Arnhem heeft zondag in totaal drie verdachten van winkeldiefstal aangehouden. Een veertigjarige man uit Arnhem liep omstreeks 13.00 uur tegen de lamp in een winkel aan de Rijnstraat. Hier zou hij een fles drank hebben gestolen. De man is na verhoor met een dagvaarding op zak naar huis gestuurd.
Omstreeks 14.45 uur werd een 64-jarige man uit Terborg aangehouden nadat hij in een winkel aan het Johnny van Doornplein drie portemonnees had gestolen. Na verhoor is hij weer vrij gelaten. Er wordt proces-verbaal opgemaakt.
Een twaalfjarig meisje uit Huissen werd omstreeks 17.00 uur in de kraag gevat. Zij zou in een winkel, eveneens aan het Johnny van Doornplein, sieraden hebben gestolen. Nadat winkelpersoneel haar had overgedragen aan de politie is het meisje aangehouden. Ze is inmiddels weer overgedragen aan haar ouders. Justitie beslist wat er met haar gaat gebeuren.
(07-166588 / 07-166615 / 07-166645)

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---