Ingezonden persbericht


Felix Meritis
Europees Centrum voor Kunsten en Wetenschappen

Agenda NOVEMBER 2007:


* 6 november - Free Trade and Culture - boekpresentatie Forum Pécs - manifestatie (locatie: Pécs,, Hongarije)
* 11 november - Johan van der Keuken-lezing - lezing
* 14 november - Cultuur in de 5e versnelling, inspiratiedag voor Beroeps- en Volwasseneducatie - bijeenkoomst
* 15, 22 & 29 november - De Bètacanon - lezingenserie
* 15 november - De mythe van het kunstenaarschap -- debat
* 16 november -

* 17 november - James Crabb (accordeon) & Geir Draugsvoll (bandoneon) - concert
* 19 november - Discourses on Europe - lezingg & debat (locatie: Brussel, België) Felix & Sofie - filosofisch café

* 21 november - Pete and Repeat - Ives Ensemble - cooncert
* 22 november - Future:lab - Zunkunftssymposium - symposium (locatie: Ludwiigshafen, Duitsland)
* 23 november - Uitreiking Glazen Griffioen 2007 - prijsuitreiking
* 25 november - Klaaglied vvan een voorhuid - lezing
* 28 november - Culturele uitwisseling met Spanje en Portugal - bijeenkomst
* 2, 9, 16, 23 & 30 november - Tango
Klaus Ib Jørgensen - Kommos (1995)
Igor Stravinsky - Petrouchka in 4 scènes (bewerking Crabb/Draugsvoll)

Dit concert is onderdeel van een concertreeks van Stichting Kamermuziek Amsterdam.


* * * Felix Meritis in het buitenland * * *

Discourses on Europe
Maandag 19 november - Locatie: Brussel (België)
Lezing & debat

Nilüfer Göle (Ecole des Hautes Etude, Parijs) geeft een lezing over het onderwerp 'The Secular Modernity'. José Manuel Barroso (president van de Europese Commissie) zal de daaropvolgende discussie introduceren, die zal plaatsvinden met o.a. Paul Scheffer (Amsterdam). Moderator: Michaël Zeeman (Rome). Dit is de derde aflevering van Discourse on Europe. De vorige Discourses werden gegeven door filmmaker Wim Wenders en dirigent Daniel Barenboim. Voor meer informatie: www.berlinerkonferenz.eu


* * *

Felix & Sofie
Dinsdag 20 november - 20.00 uur -
Filosofencafé

Naar aanleiding van een dansperformance van Dylan Newcomb (ex-NDT) discussiëren Saskia Kersenboom (theaterwetenschapper, Maaike Bleeker (theaterwetenschapper en filosofe) en Bertha Bermudez (linguiste en ex-danseres) over het bestaan van een danstaal. Prof. Kleinknecht (TU Delft) en Koen Haegens (Groene Amsterdammer) discussiëren over de gevolgen van neoliberalisme voor onze maatschappij.

Voor meer informatie zie: www.felix-en-sofie.nl

Pete and Repeat - Ives Ensemble
Woensdag 21 november - 20.15 uur - 20,50
Muziek

'Pete and Repeat were sitting on a fence. Pete fell off. Who was left? Repeat.... Oh... Pete and Repeat were sitting on a fence. Pete fell off. Who was left? Repeat.... Oh... Pete and Repeat were sitting on a fence....'. Dit bekende Amerikaanse kindergrapje werd gebruikt door de Amerikaanse videokunstenaar Bruce Nauman in een van de films die deel uitmaakt van de installatie Clown Torture. Steeds wanhopiger realiseert de clown zich dat er geen ontsnappen aan is. Dit programma laat zien dat de minimal music niet de enige muzikale stroming is die herhaling tot vormprincipe heeft verheven. In elk werk wordt herhaling op geheel eigen wijze uitgebuit.

Programma:
Christopher Fox - Straight lines in broken times 2 Laurence Crane - nieuw werk (première)
Geoffrey Hannan - Work after Bruce Nauman (2006, première); Bonk (2006, première) Aldo Clementi - Madrigale (1979)
Gerald Barry - L'Agitation des Observateurs, le Tremblement des Voyeurs (2003) voor trompet solo en ensemble Tom Johnson - Narayana's Cows (1989) voor spreker en ensemble

Dit concert is onderdeel van een concertreeks van Stichting Kamermuziek Amsterdam.


* * * Felix Meritis in het buitenland * * *

Future:lab - Zukunftssymposium
Donderdag 22 november -
Symposium

Future:lab schreef een literatuurprijsvraag uit voor jongeren onder de 25 jaar. Zij kregen de opdracht hun ideeën over Europa en culturele diversiteit onder woorden te brengen in een essay. Tijdens dit symposium wordt gediscussieerd over vragen die in de essays aan de orde worden gesteld. Steve Austen (Permanent Fellow Felix Meritis) leidt de workshop 'Europas kreative Ausdruckkraft' en is één van de juryleden van de prijsvraag. Voor meer informatie: www.bloch.de/futurelab/


* * *

Uitreiking Glazen Griffioen 2007
www.vupodium.nl
Prijsuitreiking

Wie wint dit jaar de Glazen Griffioen, dé prijs voor jong wetenschapsjournalistiek talent. Uit de bijna 40 inzendingen zal de jury onder leiding van Prof. dr. Cees Hamelink de winnaar bekend maken.

Ter gelegenheid van de uitreiking houdt wetenschapsjournalist Hans van Maanen een lezing met als thema 'hoor en wederhoor binnen de wetenschapsjournalistiek'. Tussendoor voeren de acteurs Xander Straat en Michiel Nooter korte sketches op.

Jaarlijks organiseert VU podium de Glazen Griffioen. De prijs is bedoeld voor jonge mensen die op het gebied van de wetenschapsjournalistiek een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd. Het gaat daarbij om jonge journalisten en wetenschappers die ontwikkelingen in de wetenschap voor een groot publiek toegankelijk hebben gemaakt. Onder media worden hierbij niet alleen kranten, tijdschriften maar ook radio, televisie en internet verstaan. De ingezonden producten moeten zijn verschenen of gepubliceerd in het jaar voorafgaand aan de sluitingsdatum.

KLAAGLIED VAN EEN VOORHUID
Zondag 25 november - 20.00 uur - 9,- / 7,50 (met korting) / 5,- (studenten) - voertaal: Engels Lezing

De Amerikaans-joodse auteur Shalom Auslander vertelt in zijn autobiografische roman Foreskin's Lament het even hilarische als wanhopige relaas van een New Yorkse jongen die zich met veel pijn en moeite losmaakt van zijn orthodox-joodse achtergrond. De ene keer probeert hij God gunstig te stemmen door gevonden pornoboekjes te verbranden, dan weer daagt hij hem uit door zich vol te proppen met hamburgers of zichzelf te betasten.

Stephan Sanders (schrijver en publicist) opent de avond en introduceert Auslander bij het publiek. Paul Gabriner (vml. docent Engelse en Amerikaanse literatuur, Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem) houdt een inleidende lezing over de Amerikaans-Joodse literatuur en plaatst Auslander in deze traditie. Shalom Auslander leest een karakteristiek fragment voor uit zijn boek en vertelt over de ontstaansgeschiedenis van zijn roman. Sanders voert tenslotte een gesprek met Auslander over zijn spraakmakende roman.

Shalom Auslander werd genomineerd voor de Koret Award en publiceert o.a. in New York Times Magazine. In 2005 publiceerde hij de veelgeprezen verhalenbundel Beware of God. In november verschijnt de Nederlandse vertaling van Foreskin's Lament (Klaaglied van een voorhuid, vertaling Erik Bindervoet en Michèle Bernard).

Deze lezing wordt georganiseerd door de Commissie Joods Boekenweekend en SLAA.

CULTURELE UITWISSELING MET Spanje en Portugal
Woensdag 28 november - 14.00 uur - gratis - aanmeaanmelden: reservations@dare2connect.nl Bijeenkomst

Een informatieve bijeenkomst over culturele uitwisseling van Nederland met het Iberisch Schiereiland. Aanwezig zijn onder meer de Nederlandse medewerkers Culturele Zaken op de ambassades in Spanje en Portugal. Verder zullen kunstenaars verhalen vertellen over hun praktijkervaringen in die landen.

Deze bijeenkomst is onderdeel van Dare2Connect, een samenwerkingsprogramma van Felix Meritis en de Stichting Internationale Culturele Activiteiten/ SICA.

NRC * FM
Vrijdag 2, 9, 16, 23 & 30 november - 17.00 uur --- gratis Podcast

Wekelijks radioprogramma van NRC Handelsblad en Felix Meritis, dat via podcast op www.nrc.fm te beluisteren is. Nieuwsontwikkelingen in cultuur, wetenschap, economie en politiek worden in dit programma van achtergrond en commentaar voorzien door redacteuren van NRC Handelsblad en gasten. Tot die gasten behoren ook (inter)nationale sprekers die in Felix Meritis lezingen komen geven of debatteren. Presentator: Paul Steenhuis (redacteur NRC) Publiek is welkom bij de opnames.

Rondom Tien
Zaterdag 3, 10 & 17 november - 21.10 uurr - gratis Televisie

Wekelijkse live televisie-uitzending van het journalistieke discussieprogramma van de NCRV met Cees Grimbergen. Geïnteresseerd publiek kan zich aanmelden via internet, www.rondomtien.nl, of telefoonnummer 020 402 07 15.

Felix Meritis, Keizersgracht 324, 1016 EZ Amsterdam tel. 020 626 23 21, fax 020 624 93 68, felix@felix.meritis.nl www.felix.meritis.nl