Vereniging Milieudefensie


Campagne tegen nieuwe bedrijventerreinen

Protestbord tegen aantasting natuurgebied de Meer

Amsterdam, 5 november 2007 - Op dinsdag 6 november plaatst Milieudefensie een protestbord tegen de aanleg van een bedrijventerrein in natuurgebied de Meer in Roermond. De actie is onderdeel van de landelijke campagne 'Spaar het landschap, recycle de ruimte' van Milieudefensie. De milieuorganisatie wil dat er een einde komt aan de wildgroei van nieuwe bedrijventerreinen ten koste van het Nederlandse landschap.

In de campagne staan dertig bedreigde landschappen centraal, waaronder natuurgebied de Meer in Roermond. In al deze gebieden wordt een protestbord geplaatst en huis-aan-huis actiekranten verspreid. Hierin zit een oproep aan regering en parlement om een einde te maken aan de onnodige aantasting van het Nederlandse landschap door de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen.

De nieuwe bedrijventerreinen zijn helemaal niet nodig. Op dit moment is er in Nederland nog 9.000 hectare bedrijventerrein beschikbaar. Bovendien is een derde van de bestaande bedrijventerreinen (28.000 hectare) verouderd. Veel panden en kavels op deze terreinen staan leeg. Door deze op te knappen en de ruimte efficiënter te benutten is er voor de komende tien jaar voldoende ruimte beschikbaar.

Milieudefensie roept kabinet en parlement daarom op tot een tijdelijke stop op de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen en de instelling van een herstructureringsfonds voor het opknappen van bestaande bedrijventerreinen.

Wat: Plaatsing protestbord tegen bedrijventerrein in natuurgebied de Meer. Wie: Milieudefensie Waar: Keulsebaan (N570), bij de Productieweg Wanneer: Dinsdag 6 november, 13.00 uur

De gemeente Roermond wil in de Melicker Meer een bedrijventerrein van 25 hectare aanleggen. Terwijl dit natuurgebied juist een compensatie is voor bedrijventerrein Keulsebaan-Zuid dat enkele jaren geleden aangelegd is. Veel van de bestaande bedrijventerreinen in Roermond en Limburg zijn verouderd. Daar staan veel panden en kavels leeg. Door deze op te knappen en de ruimte efficiënter te benutten zijn de komende jaren helemaal geen nieuwe bedrijventerreinen nodig.