Prijs muziekgebruik gelijk; vernieuwde aanpak in 2009

06/11/2007 10:15



VNO-NCW



Dit is een gezamenlijk persbericht van VNO-NCW, MKB-Nederland, Buma en Sena

DEN HAAG, 6 NOVEMBER 2007 - Ondernemers blijven tot 2009 hetzelfde betalen voor het gebruik van muziek in hun zaak of bedrijf, behoudens een indexatie van 2 procent van de tarieven in 2008. De ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland en de auteursrechtenorganisaties Buma en Sena hebben hierover een akkoord gesloten. De komende tijd wordt er doorgepraat over een vernieuwde aanpak vanaf 2009.

De twee auteursrechtenorganisaties wilden de bestaande brancheovereenkomsten in 2008 intrekken, waardoor bestaande kortingen per branche zouden verdwijnen.

Overleg moet nu een nieuwe situatie opleveren. Gesproken wordt over vermindering van de collectiviteitkortingen per branche, de invoering van één factuur, doorzichtige tarieven, de mogelijkheid van betaling voor werkelijk gebruik ('pay per use') en verschillende tarieven voor de mate en vorm van gebruik van muziek. Ook de vergoeding voor liveoptreden komt aan de orde.

Buma en Sena zullen wel vanaf 2008 beginnen met de introductie van één factuur voor gebruikers die niet bij een brancheorganisatie zijn aangesloten.

VNO-NCW en MKB-Nederland zullen hun acties tegen Buma en Sena nu stoppen. Wel zullen zij richting overheid blijven ijveren voor nieuwe toezichtwetgeving.