Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

KNAW viert in 2008 tweehonderdjarig bestaan
Bruisend feestjaar met tal van evenementen

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) viert in 2008 haar tweehonderdjarig bestaan met tal van evenementen. Voor leden en andere wetenschappers maar ook voor scholieren, studenten en het brede publiek. Onder het motto 'Magie van wetenschap' wil de KNAW de fascinatie, de enorme uitdaging en het avontuur van wetenschap voor iedereen zichtbaar maken. Vanaf 5 november 2007 is de speciale website www.knaw200.nl online met het laatste nieuws over het tweede eeuwfeest van de KNAW.
Het aftellen naar het tweede eeuwfeest van de KNAW in 2008 ging op 5 november 2007 van start tijdens de achtste Avond van Wetenschap en Maatschappij, waar minister Plasterk van OCW de speciale jubileumwebsite www.knaw200.nl in werking stelde. Naast het jubileumprogramma - waaraan nog volop wordt gewerkt - bevat de site onder meer wetenswaardigheden over de geschiedenis van de KNAW en een videoboodschap van Akademiepresident Frits van Oostrom: 'Resultaten van wetenschappelijk onderzoek zijn heel divers, maar de manier van werken is verwant. Wetenschap heeft te maken met fascinatie, uitdaging en passie en is altijd een avontuur.' De website wordt in 2008 verder uitgebouwd met registraties van festiviteiten, beschrijvingen en afbeeldingen van bijzondere KNAW-collecties, inspirerende gastcolumns en aanstekelijke weblogs over het wetenschapsbedrijf.

KNAW 200 zal zich in 2008 ontrollen met een grote verscheidenheid aan evenementen, verspreid over het hele jaar. Daaronder lunchlezingen, symposia en rondleidingen in het Trippenhuis - waar de Akademie al 200 jaar zetelt - de finale van de internationale fotowedstrijd Seeing Science, een massa-experiment in de Rotterdamse Kuip i.s.m. het eveneens jubilerende Feyenoord, een bustoer van De Jonge Akademie langs middelbare scholen, exposities, boekuitgaven en audiovisuele producties. Van Oostrom: 'De opzet van het jubileumfeest sluit naadloos aan bij het streven van de Akademie om een groot publiek enthousiast te maken voor wetenschap.'

Een van de hoogtepunten van het jubileum is een feestelijk programma in Amsterdam op 8 mei 2008, precies tweehonderd jaar nadat koning Lodewijk Napoleon het Koninklijk Instituut van Wetenschappen, Letterkunde en Schone Kunsten oprichtte, de voorloper van de huidige KNAW. Behalve een genootschap van eminente wetenschappers is de KNAW een koepelorganisatie voor 17 wetenschappelijke onderzoeksinstituten met in totaal 1300 medewerkers en een jaarbudget van 130 miljoen euro. Andere belangrijke taken zijn advisering van de regering en de wetenschappelijke wereld en het bevorderen van internationale samenwerking.

Dat de Akademie in 2008 jubileert, zal tot in het straatbeeld zichtbaar zijn. Het hele jaar zal de gevel van het Trippenhuis aan de Kloveniersburgwal gesierd worden door een majestueuze gouden lauwerkrans, een cadeau van de Rijksbouwmeester, ontworpen door kunstenaar Anne Jaap de Rapper.
Kortom, de KNAW in 2008, dat is in alle opzichten 'Magie van wetenschap'.