Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Vogelaar kritisch over 'circus rond bezwaarprocedures bij bouwplannen'

06-11-2007

'We moeten kritisch kijken naar het circus van bezwaren rond bezwaarprocedures bij bouwplannen.' Dat zei minister Ella Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie (WWI) maandag in de Arnhemse wijk Schuytgraaf bij de oplevering van de zevenmiljoenste woning van Nederland.

Vogelaar sprak over de 'soms bizarre voorbeelden' waarbij een of enkele hardnekkige bezwarenmakers bouwplannen eindeloos traineren. 'Is het belang soms niet teveel doorgeslagen naar het individu?', zo vroeg de minister zich af.

Vorig jaar verrezen in Nederland ongeveer 80.000 woningen, nadat in de jaren daarvoor de woningproductie flink was ingezakt. Willen we het tekort aan woningen wegwerken, dan moeten dit jaar en ook de komende jaren die 80.000 woningen op zijn minst opnieuw worden gehaald. Daarvoor is het nodig dat knelpunten nu worden aangepakt.

De minister stuurt eind deze maand een 'nieuwbouwactieplan' naar de Tweede Kamer met maatregelen om de woningproductie een extra duwtje in de rug te geven. Zo wil de minister het gemakkelijker maken om gezinnen met kinderen en mensen met hogere inkomens voor de stad te behouden. Dat kan bijvoorbeeld door het eenvoudiger maken om kantoren om te zetten in woningen. Verder wil Vogelaar de inzet stimuleren van een bouwregisseur en ook kondigt ze maatregelen aan om bestemmingsplanprocedures te versnellen.

Minister Ella Vogelaar overhandigt in de Arnhemse wijk Schuytgraaf de huissleutels aan de nieuwe bewoners van de zevenmiljoenste woning van Nederland.