Werkend Nederland mist persoonlijk contact

06/11/2007 10:41



Douwe Egberts



Utrecht, 6 november 2007 - Persoonlijk contact op de werkvloer komt steeds meer onder druk te staan. Dat blijkt uit onderzoek van Bureau Motivaction in opdracht van Douwe Egberts. Werknemers ervaren een afname aan persoonlijk contact als gevolg van het gebruik van e-mail. Collega's lopen niet meer bij elkaar langs maar sturen 'even' een e-mailtje. Dat zorgt voor een minder prettige en productieve werksfeer. Maar liefst 93% van werkend Nederland geeft aan dat écht persoonlijk contact de werksfeer verhoogt. Het is daarom van groot belang voor werkgevers en werknemers om het fysieke samenzijn te bevorderen. Samen lunchen, sporten en een bakkie doen blijken goede manieren om het persoonlijke contact tussen collega's te stimuleren...

E-mail vervangt persoonlijk contact
Door toenemend elektronisch overleg lijkt het face-to-face-contact op de werkvloer de afgelopen jaren af te nemen. Méér dan de helft van de Nederlandse werknemers is van mening dat persoonlijk contact de laatste jaren is afgenomen door het gebruik van e-mail. Toch blijken we de afname van persoonlijk contact ook zelf te veroorzaken. Eén op de twee Nederlanders mailt of belt een collega, terwijl hij of zij net zo makkelijk even langs kan lopen.

Belang van persoonlijk contact
Persoonlijk contact blijkt wel van belang op de werkvloer. Non-verbale communicatie zoals lichaamstaal en oogcontact geven vaak de toon van een gesprek aan en kunnen dan ook van doorslaggevende betekenis zijn. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat er een grote behoefte aan persoonlijk contact met collega's bestaat. 51% van de werknemers zou vaker met zijn collega's face-to-face in contact willen komen. Maar liefst 93% van werkend Nederland werkt zelfs prettiger samen als er sprake is van persoonlijk contact. Dit werpt ook wel degelijk zijn vruchten af! 91% van de werknemers vindt dat een persoonlijke manier van werken de samenwerking bevordert en daarmee zorgt voor een hogere arbeidsproductiveit.

Lekkere koffie leidt tot meer persoonlijk contact
Samen koffie drinken blijkt een laagdrempelige manier om te zorgen voor persoonlijk contact binnen een bedrijf. Tweederde van de werknemers geeft aan dat lekkere koffie goed is voor het onderlinge contact op het werk en dat dit bijdraagt aan de sfeer. Bijna 80% neemt daarom een bakje koffie voor een collega mee en 71% overlegt zelfs soepeler onder het genot van een kopje koffie. Bovendien werkt 54% productiever als er lekkere koffie op het werk geschonken wordt!

Persoonlijk contact belonen!
De resultaten van het onderzoek van Motivaction vormen de aanleiding voor Douwe Egberts om zich in te zetten voor meer persoonlijk contact op het werk. Vanaf vandaag is het voor iedere werknemer mogelijk op www.de.nl die collega te belonen die altijd voor persoonlijk contact kiest in plaats van e-mail, memo's of telefoon en hierdoor collegialiteit, werklust en zelfs productiviteit verhoogt.





http://www.de.nl

www.deburendag.nl