Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Besluiten Deelraad 4 en 11 oktober

WMO en kansenzones

Op donderdag 4 oktober nam de deelraad een aantal besluiten over het reglement van orde deelraad en commissies en de uitwerking van de aanbevelingen uit het overdrachtsdocument Tijd van komen Tijd van gaan. Tijdens een extra deelraadsvergadering op 11 oktober heeft de deelraad met elkaar gesproken over twee brieven die zij naar het College hebben gestuurd. Deze brieven gaan over de WMO en over kansenzones.

Benoemingen
Het deelraadslid de heer de Bruijn (Lijst de Bruijn) werd benoemd als lid van de commissie Maatschappelijke en Economische Ontwikkeling en Welzijn. Vervolgens werd de heer Grijs (GroenLinks) toegelaten als burgerraadslid en benoemd als plaatsvervangend lid van de commissie Algemene Zaken, Veiligheid en Financiën en van de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling, Volkshuisvesting en Beheer.

Reglement van orde deelraad en raadscommissies
In het reglement van orde zijn de spelregels vastgelegd voor de deelraadsvergaderingen en de commissievergaderingen. De beide reglementen zijn geactualiseerd en de deelraadsleden hebben de nieuwe reglementen tijdens de vergadering van 4 oktober vastgesteld. Leefbaar Rotterdam heeft amendementen ingediend die gaan over vergaderfrequentie en de aanwezigheid van het dagelijks bestuur bij de onderdelen spreekrecht burgers en het vragenhalfuur. In de amendementen over de vergaderfrequentie werd voorgesteld om de deelraads- en commissievergaderingen die om 20.00 uur beginnen, om 23.00 uur af te ronden. De reden hiervoor is dat tweeënhalf á drie uur achtereen vergaderen als maximaal haalbaar gezien wordt. Langer inhoudelijk vergaderen niet effectief is omdat de aandacht en de concentratie van de deelnemers verslapt. Deze amendementen zijn door de deelraad afgewezen. De amendementen waarin wordt voorgesteld het artikel over de aanwezigheid van het dagelijks bestuur bij de onderdelen spreekrecht voor burgers en het vragenhalfuur niet te schrappen, zijn door de deelraad aangenomen. De overwegingen zijn dat de aanbevelingen uit het overdrachtsdocument Tijd van Komen Tijd van Gaan nog niet zijn uitgewerkt en ingevoerd. Tot die tijd zou de burger daardoor geen echte mogelijkheden meer hebben om direct aan het dagelijks bestuur vragen te stellen.

Uitwerking aanbevelingen Overdrachtsdocument
Over de uitwerkingen van de aanbevelingen uit het Overdrachtsdocument Tijd van komen Tijd van gaan willen de fracties nader met elkaar van gedachten wisselen voordat deze worden vastgesteld. Daarom is besloten het document nogmaals te agenderen voor commissie Algemene Zaken, Veiligheid en Financiën van 13 november. De aanbevelingen gaan over het verbeteren van de deelraads- en commissievergaderingen, het versterken van informatiepositie van de deelraad en het meer betrekken van de burger bij de beslissingen van de deelraad.

Kansenzones
De deelraad heeft ingestemd met de conceptbrief over kansenzones aan het college van B&W, die op initiatief van de PvdA is opgesteld. Deze brief heeft als doel het college kansenzones voor IJsselmonde in heroverweging te geven. De brief is 25 oktober naar het college verzonden. Aanleiding van de brief is dat het project Kansenzones niet in IJsselmonde zou worden geïntroduceerd. De deelraad van IJsselmonde is ervan overtuigd dat uitsluiting van de Kansenzones economische achterstand veroorzaakt en concurrentie in de hand werkt in relatie tot de aangrenzende deelgemeenten Charlois en Feijenoord. De deelraad verzoekt het College van B&W om op korte termijn hierover in gesprek te gaan met portefeuillehouder Mw. N. Karisli. Het doel hiervan is om wegen te zoeken hoe de deelgemeente IJsselmonde in een gelijkwaardige positie kan worden gebracht in vergelijking met de aangrenzende deelgemeenten Feijenoord en Charlois.

Brief Wet Maatschappelijk Ondersteuning
De wethouder Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke opvang heeft de deelraad verzocht een reactie te geven op de conceptnota over de Wet Maatschappelijke Opvang. In deze nota staan de beleidskaders tot 2010 en doet richtinggevende uitspraken over de Rotterdamse aanpak tot 2010. Het advies van de deelraad aan de wethouder Kriens is op 20 oktober verstuurd en bestaat uit de volgende punten: De deelraad spreekt haar zorg uit betreffende de inzet van de vrijwilligers;
De deelraad vraagt de wethouder meer aandacht te schenken aan onrust in de thuiszorg m.b.t. het verlies van banen;
de deelraad vindt dat er ruimte moet blijven voor de deelgemeente om zelf de uitvoering te verzorgen binnen de gestelde kaders tussen gemeente/deelgemeente;
de deelraad wil een nuancering van de mantelzorg wat betreft de groep die zelf niets kan regelen;
de deelraad vraagt om kwaliteitseisen en bewaking van de kwaliteit wat betreft de maatschappelijke prestatievelden; de deelraad vraagt aandacht te schenken aan de instrumenten die je burgers biedt (schaduwregie) wat betreft het zelf regelen van hulp; de deelraad vraagt om regie te houden over de Vraagwijzer.