Gemeente Purmerend

Pardonregeling voor vluchtelingen

06 november 2007

Asielzoekers kunnen zich melden bij Vluchtelingenwerk voor pardonregeling

De gemeente Purmerend is begonnen met de uitvoering van de pardonregeling en wil dat zoveel mogelijk asielzoekers in Purmerend onder de regeling vallen en op deze manier een verblijfsvergunning krijgen. De meeste mensen die in aanmerking komen zijn bekend bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) of bij de gemeente. Er zijn echter ook asielzoekers die niet bekend zijn, maar wèl onder de pardonregeling vallen. Naar deze groep is de gemeente op zoek. Zij kunnen zich vóór 1 januari 2008 aanmelden bij de Stichting Vluchtelingenwerk & Nieuwkomers Zaanstreek.

* De pardonregeling treedt op 15 juni 2007 in werking.
* Aanmelden kan tot en met 31 december 2007.
* De procedure is kostenvrij. U hoeft geen leges te betalen.

De pardonregeling is bedoeld voor vreemdelingen die:
* vóór 1 april 2001 een eerste asielaanvraag gedaan hebben of zich vóór 1 april gemeld hebben bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) of de Vreemdelingenpolitie voor het indienen voor een eerste asielaanvraag; èn

* sinds 1 april 2001 ononderbroken in Nederland hebben verbleven, zoals bekend bij de IND of aangetoond door de verklaring van de burgemeester; èn

* schriftelijk aangeven dat zij eventuele lopende procedures onvoorwaardelijk intrekken bij verblijfsaanvaarding op grond van de regeling.

Gezinsleden van de vreemdeling die op grond van de regeling een verblijfsvergunning krijgen, kunnen ook een vergunning krijgen indien zij vóór of op 13 december 2006 Nederland zijn ingereisd en mits het gezinsverband met de hoofdpersoon al voor diens komst naar Nederland bestond. Ook in Nederland geboren kinderen van wie de ouder(s) op grond van de regeling verblijf wordt toegestaan, kunnen een verblijfsvergunning krijgen.

Niet in aanmerking komen vreemdelingen die:

* aantoonbaar niet onafgebroken in Nederland hebben verbleven sinds
1 april 2001;

* één of meerdere misdrijven hebben gepleegd waarna (opgeteld) een onvoorwaardelijke straf van één maand of meer is opgelegd;
* misdrijven tegen de menselijkheid of oorlogsmisdrijven hebben gepleegd;

* mogelijk een gevaar vormen voor de nationale veiligheid;
* in verschillende procedures verschillende onjuiste identiteiten of nationaliteiten hebben opgegeven, waarvan is vastgesteld dat deze niet juist zijn.

Veel gestelde vragen


1. Ik kom in aanmerking voor de pardonregeling. Wat moet ik doen? Als u denkt dat u in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning op grond van de pardonregeling, en bekend bent bij de IND hoeft u helemaal niets te doen. De IND neemt vanzelf contact met u op. U ontvangt automatisch een brief van de IND en u kunt zich niet zelf aanmelden.
Indien u denkt dat de IND uw actuele gegevens niet meer heeft, kijk dan bij vraag 2.


2. Ik kom in aanmerking voor de regeling, maar ben waarschijnlijk niet bekend bij de IND. Wat moet ik doen?
Als u denkt dat u in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning op grond van de pardonregeling, maar dat de IND uw gegevens niet meer in het bestand heeft, dan kunt u contact opnemen met Vluchtelingenwerk Zaanstreek.

Belangrijk is dat u kunt verklaren/ aantonen dat u gedurende het hele jaar 2006 in Nederland hebt verbleven. Dat kunt u aantonen met bewijsstukken zoals inschrijvingsbewijzen bij gemeentelijke instanties of verklaringen. De burgemeester zal uw bewijsstukken bekijken en de IND laten weten of hij van mening is dat u heel 2006 in Nederland bent geweest.


3. Ik weet niet of ik in aanmerking kom voor de regeling. Wat moet ik nu doen?
U kunt bij de IND navragen of u bekend bent (0900 12 34 561, EUR 0,10 p/m). U kunt ook contact opnemen met Vluchtelingenwerk Zaanstreek voor advies.

Contactgegevens Vluchtelingenwerk Zaanstreek
Telefoon: 075 - 6173297
E-mail: vluchtelingenwerk@svnz.nl
Telefonisch spreekuur: elke donderdag van 10.00 tot 13.00 uur Inloopspreekuur: elke dinsdag van 10.00 - 13.00 uur (Jufferstraat 6 in Zaandam)