Gemeente Dongen


Vruchtbare Wmo-bijeenkomst in Cammeleur

Zorgen voor je directe naasten is een emotionele én belangrijke bezigheid. Daarom is het van belang dat de gemeente de Dongense mantelzorgers goed ondersteunt. Dat was de belangrijkste conclusie van de Wmo-bijeenkomst vrijdag 2 november in de Cammeleur.

In de grote zaal van het cultureel centrum aan de Hoge Ham bogen rond de zeventig mantelzorgers en professionals uit de zorgbranche zich over de centrale vraag van de middag: wat kan de gemeente Dongen doen om mantelzorgers zo optimaal mogelijk te ondersteunen? Wethouder Panis opende de Wmo-middag

In kleine groepjes werd op zoek gegaan naar het antwoord op deze vraag. Al snel kwamen veel persoonlijke ervaringen van mantelzorgers naar voren. Over praktische belemmeringen, tomeloze inzet, grappige anekdotes en irritante tekortkomingen. De opmerkingen werden allemaal geïnventariseerd en in een tweede sessie voorgelegd aan alle toehoorders.

Toneel
Met twee toneelstukjes verbeeldden acteurs van toneelvereniging Kunst naar Kracht treffend de dagelijkse beslommeringen van mantelzorgers. Dit gebeurde voor sommigen aanwezigen iets te realistisch toen een acteur zogenaamd haar enkel verzwikte. De spontane reacties uit het publiek gaven een treffend voorbeeld van de zorgzame instelling van de aanwezige mantelzorgers.
Mantelzorgers kwamen uitgebreid aan het woord

Fictief geld
Met een fictieve portemonnee in de hand mochten de Dongense mantelzorgers uiteindelijk zelf aangeven wat zij het allerbelangrijkste onderwerp vinden. De volgende top drie rolde uiteindelijk uit de bus:

- Een centraal punt waar men terecht kan voor informatie en gegevensuitwisseling

- Locatie waar mantelzorgers kunnen aankloppen voor emotionele ondersteuning

- Regeling voor achtervang als een mantelzorger uitvalt of niet beschikbaar is

Acteurs van Kunst naar kracht verbeeldden de dagelijkse praktijk van veel mantelzorgers

Burgerparticipatie
De middag was georganiseerd om burgerparticipatie binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) gestalte te geven. Deze wet is sinds 1 januari 2007 van kracht en legt de regie voor veel zorgkwesties voortaan bij gemeenten. Vanaf 2008 maakt ook mantelzorg en vrijwilligerswerk onderdeel uit van de Wmo.

Nota
Wethouder Panis is erg te spreken over de inbreng van de Dongense mantelzorgers deze middag. Zij leveren met hun opmerkingen en adviezen de bouwstenen voor ons toekomstig beleid op het vlak van mantelzorg. Dat is erg belangrijk voor ons en voor de Dongense gemeenschap uiteraard.
De informatie van de middag wordt meegenomen in de Wmo-nota mantelzorg. Eind dit jaar buigt de gemeenteraad zich hierover.

Laatst gewijzigd: 5-11-2007