Koninklijk Horeca Nederland

Auteursrechtenakkoord maakt einde aan impasse

Persbericht 6 november 2007
Kortingsregelingen Buma en SENA ook in 2008 van kracht Auteursrechtenakkoord maakt einde aan impasse
Veere, 6 november 2007 - Koninklijk Horeca Nederland is zeer verheugd met het bericht dat vandaag door VNO-NCW en MKB Nederland naar buiten is gebracht dat er een akkoord is bereikt met
auteursrechtenorganisaties Buma en SENA. Voor leden van Koninklijk Horeca Nederland betekent dit akkoord dat zij ook in 2008 gebruik kunnen blijven maken van de kortingsregelingen voor Buma en SENA. Bovendien hebben de partijen afgesproken in overleg te treden over o.a. de afbouw van collectiviteitkortingen in de toekomst, nieuwe mogelijkheden als pay per use en tariefdifferentiatie en de introductie van 1 factuur. De brancheorganisatie voor horecaondernemers maakte het nieuws vandaag aan haar leden bekend tijdens het jaarcongres in Zeeland.

De bestaande brancheovereenkomsten zullen tot 2009 door Buma/Stemra en Sena worden gerespecteerd. De betalingen door de branches worden tot 1 januari 2009 gelijk gehouden aan het huidige niveau. Wel zal per 1 januari 2008 een prijsindexatie van de tarieven plaatsvinden met 2 %. Het geschil dat Koninklijk Horeca Nederland met SENA had over de afgelopen jaren over het aantal deelnemers in de regeling en de daarbij behorende gelden - is ook opgelost.

Koninklijk Horeca Nederland is tevreden over de uitkomst van de gesprekken die zij samen met VNO-NCW en MKB Nederland heeft gevoerd met Buma en SENA. Jeu Claes, directeur Koninklijk Horeca Nederland: Dat de bestaande overeenkomsten met Buma en SENA gewoon worden nagekomen, is een goede zaak. Onze leden kunnen ervan op aan dat zij via Koninklijk Horeca Nederland ook in 2008 gebruik kunnen maken van de bestaande kortingsregelingen met Buma en SENA.

Verder is afgesproken dat alle partijen in overleg treden over de volgende punten:

* de toekomst van de collectiviteitkortingen in brancheovereenkomsten (die BUMA-Stemra en SENA wensen af te bouwen);

* de introductie van één factuur voor (om te beginnen) muziekrechten;

* de transparantie van tarieven;

* de mogelijkheden voor pay per use en tariefdifferentiatie naar intensiteit en vorm van gebruik van rechten;
* vergoedingen voor live-optredens via artiestenbureaus.

Dit overleg moet halverwege 2008 tot gezamenlijke conclusies leiden voor een vernieuwde aanpak vanaf 1 januari 2009. De ondernemersorganisaties zullen hun leden oproepen ook van hun zijde de bestaande brancheovereenkomsten in 2008 te respecteren. Daarnaast zullen zij de politiek erop blijven wijzen dat op het gebied van auteursrechten nog veel moet veranderen.

---

Noot voor de redactie -