Gemeente Barneveld


Informatiebijeenkomst over Project Spelen-op-Straat (SOS)

De gemeente Barneveld wil in de wijken Oldenbarneveld en Zuid 2 twee locaties met spe(e)lvoorzieningen realiseren. Jongeren uit de wijken kunnen door middel van de zogenoemde Spelen-op-Straat-projecten (SOS-Projecten) méér bewegen en elkaar ontmoeten. Het is onder meer de bedoeling, dat hierdoor de overlast door jongeren afneemt. Met het project is een totaalbedrag van ruim 300.000 euro gemoeid.

De SOS-Projecten zijn locaties waar jongeren gratis speelgoed en sportmateriaal kunnen lenen. Jongeren kunnen kostenloos lid worden van één van de projecten. Zij ontvangen een lidmaatschapskaart. Bij het lenen leveren zij de lidmaatschapskaart in en als het sport- en spelmateriaal wordt teruggebracht, krijgen de jongeren hun lidmaatschapskaart weer terug. Het uitlenen gebeurt door een vaste medewerker en vrijwilligers. Het doel van het project is het bieden van een veilige spe(e)lomgeving voor kinderen én is tegelijkertijd een ontmoetingsplek voor buurtbewoners.
De SOS-locaties zijn op schooldagen open van 15.15 tot ongeveer 20.00 uur. Om duurder sport- en spelmateriaal te lenen, moeten jongeren SOS-munten betalen. Deze munten kunnen zij verdienen door klusjes in de wijk te doen, zoals zwerfvuil ophalen of boodschappen doen.

Positieve ontwikkeling
De gemeente Barneveld verwacht, dat de SOS-projecten een positieve uitwerking hebben op de leefomgeving in de wijken:
- Er is ruimte voor (sociaal) contact tussen kinderen, tieners, jongeren en volwassenen;

- De overlast vermindert;

- De wijk wordt schoner;

- Kinderen gaan gezonder leven, omdat zij meer bewegen;
- De cohesie in de wijk verbetert;

- Kinderen leren méér sporten en spellen;

- De activiteiten van het BOS-project worden uitgebreid.

Informatiebijeenkomst
De gemeente Barneveld informeert op dinsdag 6 november 2007 vertegenwoordigers van het wijkcentrum Oldenbarneveld, de wijkplatforms van Barneveld, basisscholen uit de wijken Oldenbarneveld, Zuid 2 en Zuid 3, de politie, Service- en Rotaryclubs. Deze bijeenkomst in de raadszaal van het gemeentehuis begint om 20.00 uur.

Barneveld, 6 november 2007
Persbericht 07140
Mutatiedatum 06/11/2007