Nederlandse Hartstichting

Nederlandse Hartstichting treedt toe tot Convenant Overgewicht met landelijke lesmethode
6-11-2007
'VWS moet regierol nemen in strijd tegen overgewicht' Den Haag, 6 november 2007 - "Het wordt hoog tijd dat het ministerie van VWS haar verantwoordelijkheid neemt in de strijd tegen overgewicht", meent Hans Stam, directeur van de Nederlandse Hartstichting (NHS). Als eerste gezondheidsfonds treedt de Hartstichting dinsdag toe tot het Convenant Overgewicht. Stam: "Dat doen we met de landelijke invoering van de lesmethode Lekker Fit in het basisonderwijs. Wij investeren hier fors in en nodigen betrokken ministeries uit hetzelfde te doen. Met praten alleen kom je er niet. We zullen iets moeten doen: het is tijd voor actie."

Het Convenant Overgewicht is in 2005 opgericht met het doel dat in 2010 het aantal volwassenen met overgewicht stabiliseert en het aantal te dikke kinderen afneemt. "We zijn nu halverwege en er wordt geroepen dat de doelstellingen niet worden gehaald. Dat is doodzonde. Het probleem is dat er geen sterke regisseur is die de deelnemers laat samenwerken en eenduidig beleid ontwikkelt", aldus Stam. Volgens de directeur van de Hartstichting is die rol weggelegd voor het ministerie van VWS.

Structurele inbedding
In mei stuurde de Hartstichting samen met de Consumentenbond en een groep prominente wetenschappers al een brandbrief aan de ministers Klink en Rouvoet. Stam: "In die brief hebben we de overheid opgeroepen om snoepreclame gericht op kinderen te verbieden. Maar er is meer nodig. Onderzoek wijst uit dat kleine blijvende gedragsveranderingen in eet- en beweegpatronen veel effectiever zijn voor succesvolle gewichtsbeheersing. Het structureel inbedden van preventieprogramma's op scholen of op het werk is een voorwaarde tot dit succes."

Lekker Fit
De Hartstichting zet samen met Wolters-Noordhoff zwaar in op het breed invoeren van de lesmethode Lekker Fit met als inzet structurele inbedding. "Het is belangrijk dat we met het Convenant Overgewicht het Lekker Fit lesprogramma dat in Rotterdam is ontwikkeld, landelijk invoeren in het basisonderwijs. Lekker Fit is de enige lesmethode voor een gezonde leefstijl die insteekt op voeding en bewegen en die een samenhangend programma biedt voor groep 1 tot en met groep 8", zegt Stam. "Het is bovendien uniek dat er, net als voor rekenen en taal, nu een lesmethode is ontwikkeld over gezondheid." De lesmethode bestaat uit acht lessen per jaar en wordt structureel in elk leerjaar aangeboden. Elk lesblok heeft een theorie- en praktijkles die op het thema betrekking hebben en een thuiswerkopdracht die samen met ouders wordt ingevuld.

Richtlijnen voor Gewichtsbeheersing
Tijdens de Nationale Balans Top in Den Haag zal de Hartstichting samen met de Vrije Universiteit en de Universiteit Maastricht richtlijnen voor gewichtsbeheersing presenteren in een workshop over de preventie van gewichtsstijging. Ook de Lekker fit! materialen zijn in te kijken en er is meer informatie te krijgen over de methode en de implementatie ervan.

---

Noot voor de redactie (