de Sede wordt overgenomen door Capvis

06/11/2007 17:18



PR Newswire



ZÜRICH en KLINGNAU, Zwitserland, November 6 /PRNewswire/ -- De in Zürich gevestigde private-equity-maatschappij Capvis neemt van de twee huidige eigenaars Hans-Peter Fässler en Bernhard Schüler de groep de Sede, gevestigd in Klingnau (Zwitserland), over. de Sede telt internationaal tot de leidende fabrikanten van kwalitatief hoogstaande zitmeubelen. Deze transactie maakt deel uit van het opvolgingsplan voor dit traditionele bedrijf en garandeert het voortbestaan van het internationale topmerk de Sede. De twee huidige bezitters blijven verantwoordelijk voor de directie van het bedrijf en behouden een minderheid van de aandelen.

Capvis, de leidende Zwitserse private-equity-groep, heeft met de huidige eigenaars een contract voor overname van de Sede afgesloten. De in Klingnau (in kanton Aargau, Zwitserland) gevestigde de Sede-groep is een internationaal toonaangevende fabrikant van kwalitatief hoogstaande zitmeubelen. De momentele eigenaars Hans-Peter Fässler en Bernhard Schüler blijven operatief verantwoordelijk voor het bedrijf en behouden een minderheid van de aandelen.

Opvolging binnen Zwitserland

Als nieuwe sterke financiële partner van de Sede zorgt Capvis enerzijds voor de door de markten gewaardeerde continuïteit en daarmee voor de voortzetting van de geslaagde prestigestrategie van de Sede. Anderzijds waarborgt deze Zwitserse oplossing voor de opvolging ook de toekomst van het bedrijf op middellange en lange termijn en de opvolging van de twee huidige eigenaars.

"Het ging ons erom de toekomst van ons internationaal
gerenommeerde traditionele Zwitserse bedrijf te waarborgen. Wij zijn ervan overtuigd dat we met Capvis een Zwitserse investeerder hebben gevonden die onze kwalitatieve ideeën en strategische overwegingen voor het positioneren van het merk en de onderneming deelt," zegt Hans-Peter Fässler van de Sede over de keus van Capvis als koper.

"Als ondernemers en huidige eigenaars van de Sede wilden wij met een op de lange termijn georiënteerde oplossing voor onze opvolging de basis scheppen voor de goede ontwikkeling van ons bedrijf in de toekomst. Wij willen met name ook onze geëngageerde medewerkers - allemaal uitstekende vakmensen - een nieuw perspectief voor de lange termijn geven. Wij blijven persoonlijk ook na de overname door Capvis actief in de directie en onderstrepen ons engagement ook met een aanzienlijk blijvend minderheidsbezit van aandelen," vult Bernhard Schüler aan.

Capvis met sterke competentie in de Europese zitmeubelbranche

Capvis heeft al ervaring in de meubelbranche; het bedrijf bezit de meerderheid van de aandelen van de Duitse firma Machalke Polsterwerkstätten. Machalke ontwikkelt en produceert in het Duitse Hochstadt handgemaakte hoogwaardige zitmeubelen van leder en textiel voor de groothandel en voor meubelwinkels. de Sede en Machalke vullen elkaar strategische uitstekend aan, maar blijven op de markt apart optreden.

Voor Tobias Ursprung, partner van Capvis, vormt de transactie een uitstekende afronding van de tegenwoordige portefeuille: "De firma de Sede is duidelijk het uithangbord van de Zwitserse meubelbranche en internationaal een van de bekendste topmerken. Capvis heeft met zijn aandeel in het Duitse bedrijf Machalke al uitstekende kennis van deze branche en zal deze knowhow nu voor de strategische ontwikkeling en de groei van de twee ondernemingen kunnen gebruiken; de Sede en Machalke blijven echter onafhankelijk als elkaar aanvullende merken op de markt optreden."

De twee partijen zijn bij het afsluiten van het contract overeengekomen stilzwijgen te bewaren over de verkoopprijs. Voor de geplande overname van de Sede door Capvis is nog de goedkeuring van de concurrentieautoriteiten nodig.

Sal. Oppenheim Corporate Finance fungeerde als exclusief financieel adviseur voor Hans-Peter Fässler en Bernhard Schüler.

Over Capvis

Capvis is het leidende private-equity-bedrijf in Zwitserland en een van de leidende ondernemingen in Duitstalig Europa. Capvis koopt aandelen in leidende, middelgrote bedrijven in Zwitserland, in Oostenrijk en in Duitsland. Dit gebeurt in het kader van opvolgingsregelingen, bij concernsplitsingen of bij groeifinancieringen. De investeringsmiddelen bedragen in totaal meer dan CHF 800 miljoen. Sinds 1990 heeft het Capvis team 37 transacties afgesloten met een totaal volume van meer dan CHF 3,5 miljard. Het actuele Capvis Fund II bezit onder meer een meerderheidsbelang in Orior (CH), Lista (CH), Ticketcorner (CH), Benninger (CH), WMF (DE) en ACP (A) en een minderheidsbelang in Stadler Rail (CH). Het doel van Capvis is in aantrekkelijke firma's te investeren, samen met het management als partner-aandeelhouders extra ondernemingspotentieel te genereren, de ondernemingen strategisch en operatief duurzaam te ontwikkelen en daarbij goede ondernemingsgeschiedenis te schrijven.

http://www.capvis.com.

Over de Sede

de Sede is een van de mondiaal leidende fabrikanten van
kwalitatief hoogstaande zitmeubelen. de Sede verkoopt zijn producten onder de twee merken "de Sede" en "FSM". de Sede staat voor prestige in lederen zitmeubelen, FSM is een trendsetter voor functionele lederen zitmeubelen. De firma de Sede, opgericht in 1965, is gevestigd in Klingnau in het Zwitserse kanton Aargau en heeft wereldwijd 220 personen in dienst.

http://www.desede.com.

Nadere informatie:
Capvis: Tobias Ursprung,
Talacker 42, Postfach,
CH-8023 Zürich,
Tel. +41-43-300-58-58,
tobias.ursprung@capvis.com;

de Sede:
Hans-Peter Fässler,
Oberes Zelgli 2,
CH-5313 Klingnau,
Tel: +41-56-268-01-11;

Informatie voor redacties:

beeldmateriaal over de Sede is beschikbaar op
http://www.desede.com/desede/html/GetHTML?page=popup_download.jsp?=de Nadere informatie: Capvis: Tobias Ursprung, Talacker 42, Postfach, CH-8023 Zürich, Tel. +41-43-300-58-58, tobias.ursprung@capvis.com; de Sede: Hans-Peter Fässler, Oberes Zelgli 2, CH-5313 Klingnau, Tel: +41-56-268-01-11