Partij van de Arbeid

Den Haag, 6 november 2007

PvdA: Hoorzitting over kredietcrisis

De Partij van de Arbeid wil dat de Tweede Kamer een hoorzitting houdt naar aanleiding van de internationale kredietcrisis. PvdA-Kamerlid Paul Tang: 'Door slechte hypotheekleningen zitten diverse Amerikaanse financiële instellingen al in de problemen. Zij hebben hun risico's weer gedeeld met andere banken. Zo verspreiden de problemen zich. De vraag is of de gevolgen van die kredietcrisis ook Nederland kunnen bereiken of dat het toezicht op de Nederlandse banken voldoende is'. Met het horen van financieel experts uit de bankwereld, wetenschap, beleggingsinstellingen, pensioenfondsen, toezichthouders en de journalistiek verschaft de Kamer zich die duidelijkheid.

De financiële ontwikkelingen in de hele wereld zijn nauw met elkaar verbonden. Onduidelijk is echter welke effecten de kredietcrisis heeft en zal hebben op de economie. Evenmin is duidelijk welk handelen van de centrale banken effectief is. Moeten deze snel noodkrediet beschikbaar stellen en daarmee onvoorzichtig beleid belonen? Of juist geen extra krediet beschikbaar stellen en de sector dwingen tot meer degelijkheid?

De kredietcrisis is een probleem van deze tijd. De afgelopen jaren zijn tal van nieuwe financiële constructies ontwikkeld die een stormachtige ontwikkeling hebben doorgemaakt. Het is echter onvoldoende bekend wat de risico's van deze constructies zijn. Paul Tang: 'Dat roept tal van vragen op. Zijn de financiële risico's wel voldoende transparant? Hoever gaat de eigen verantwoordelijkheid van financiële instellingen, en wat is precies de rol van de centrale banken? Kan worden voorkomen dat onze economie door dergelijke problemen wordt aangetast?'

Met een hoorzitting wil Tang meer zicht krijgen op deze problematiek. Zo kan duidelijk worden welke maatregelen nodig zijn en kunnen rekenen op draagvlak in de samenleving.