BURGEMEESTERS GROTE STEDEN: DAKLOZENZORG IN DE KNEL

De burgemeesters van de vier grote steden maken zich zorgen over de opvang van dak-en thuislozen in hun steden. Burgemeester van Den Haag, Wim Deetman in EénVandaag: "Je kunt niet zomaar zeggen het geld komt er niet, dus bekijk het maar. Er staan mensen van vlees en bloed om wie het gaat die begeleiding nodig hebben. Daarom hebben we actie ondernomen. Daarom was er grote prioriteit destijds. Dan kun je niet opeens zeggen: laat maar lopen."

Het Kabinet Balkenende II had een ambitieus plan: alle daklozen moesten van de straat. Utrecht haalde met succes veel zwervers uit Hoog-Catharijne. Voor deze aanpak, waarbij zwervers niet alleen onderdak, maar ook hulp bij verslavings-, financiële en psychiatrische problematiek krijgen, ontving de stad de Hein Roethofprijs.

Den Haag is nu ook sinds enkele maanden bezig met deze aanpak. Beide gemeenten gingen er vanuit dat het door het Kabinet Balkenende ingezette beleid gewoon door zou gaan. Tot hun schrik ontdekten ze dat de kosten voor daklozenopvang niet begroot zijn. Burgemeester Deetman in EénVandaag: "Afspraak is afspraak. (...) Je kunt deze mensen toch niet in de kou laten staan?"

EénVandaag 06-11-2007
Ned 1
18.20 - 18.47 uur


---