Woonbond


06-11-2007

Zwarte lijst voor bezwaarmakers

De PvdA wil dat er een zwarte lijst komt met namen van bezwaarmakers, zo meldt dagblad De Pers (6 november). Op zo'n zwarte lijst komen de namen van burgers die keer op keer de juridische mogelijkheden aangrijpen om bouwplannen tegen te houden. De sociaal-democraten willen zo voorkomen dat de aanleg van snelwegen of bijvoorbeeld een ziekenhuis onnodig wordt vertraagd. Eerder trokken het CDA en VVD al gezamenlijk op om een einde te maken aan de langlopende bezwaarprocedures in Nederland. Daarmee lijkt er in de Tweede Kamer een meerderheid te zijn voor het PvdA-voorstel.

Voor de Woonbond komt het voorstel van de PvdA uit de lucht vallen. Woonbonddirecteur Ronald Paping: Inspraak- en bezwaarprocedures zijn er niet voor niets. Als wetgeving niet deugt, moet je die gewoon verbeteren. Het opstellen van een zwarte lijst is echt een onzinmaatregel. Wie bepaalt welke burgers op zo'n lijst moeten komen te staan en op grond waarvan?!

'Het gaat ons om mensen die willen en wetens alles tegen houden zonder gegronde reden', zegt PvdA-Kamerlid Roos Vermeij. 'In alle steden zijn fi