Ingezonden persbericht



---


PERSBERICHT

30 oktober 2007

Op 6 november wordt gepresenteerd: Free Trade and Culture A Study of Relevant WTO Rules and Constraints on National Cultural Policy Measures door: Peter van den Bossche

Cultuur en Economie gaan tegenwoordig hand in hand. Free Trade and Culture instrueert hoe te manoeuvreren binnen het complexe veld van internationale handelsvoorschriften. Dit boek is relevant voor cultureel ondernemers, politici, beleidsmaker en wetenschappers.

Dankzij toenemende handelsvrijheid en technische innovatie zijn veel grenzen afgebroken die in het verleden het internationale verkeer van cultuurgoederen en culturele diensten beperkten. In de ogen van een aantal kunstenaars, beleidsmakers en cultuurfunctionarissen gaat deze vrijheid echter ook gepaard met de afbraak van nationale culturele identiteit en culturele diversiteit. De roep om protectie en steun wordt door nationale regeringen aangegrepen om maatregelen te nemen ten gunste van de binnenlandse cultuurproductie. Vaak wordt aangenomen dat de WTO de mogelijkheden voor lidstaten om hun eigen cultuurproductie en cultureel erfgoed te beschermen ingrijpend beperkt of zelfs onmogelijk maakt. In Free Trade and Culture inventariseert Peter van den Bossche de relevante verplichtingen van de WTO en de uitzonderingen op deze verplichtingen. Hij zoekt ook uit tot op welke hoogte de WTO- wetgeving landen toestaat beschermende maatregelen te nemen. Het boek instrueert de lezer over hoe te manoeuvreren binnen het complexe veld van handelsvoorschriften. Het laat politici zien hoe een democratische geleid cultuurbestel is te combineren met de voordelen van internationale handel. De schrijver komt in zijn conclusie met perspectieven waarin cultuur ook in de toekomst naast en binnen het vrije handelsverkeer kan worden veiliggesteld.

Het boek:
Free Trade and Culture (ISBN/EAN 978-90-6650-089-1) is vanaf 6 november te koop bij de Boekmanstichting. www.boekman.nl voor 39,50 (excl. verzendkosten).
Voor meer informatie en recensie-exemplaren kan u contact opnemen met Marjolein van Bokhorst: m.van.bokhorst@boekman.nl., Boekmanstichting, Herengracht 415, 1017 BP AMSTERDAM, T 020-624 37 36.

Boekpresentatie 6 november in Felix Meritis:
De boekpresentatie wordt georganiseerd door de Nationale UNESCO Commissie, de Stichting Internationale Culturele Activiteiten/SICA en de Boekmanstichting op 06-11-'07 vanaf 16.00 uur. Aanmelden voor de boekpresentatie kan via aanmeldingsformulier of 020 6164 225. Meer informatie op www.sica.nl.


---- --
Uitnodiging boekpresentatie
Hierbij nodigen de Nationale UNESCO Commissie, de Stichting Internationale Culturele Activiteiten/SICA en de Boekmanstichting u van harte uit voor de presentatie van:

Free Trade and Culture
A Study of Relevant WTO Rules and Constraints on National Cultural Policy Measures door: Peter van den Bossche

Datum: dinsdag 6 november 2007
Tijd: 16.00-18.00 uur, aansluitend borrel Lokatie: Felix Meritis, Keizersgracht 324 te Amsterdam Voertaal: Nederlands
Deelname: gratis
Reserveren: graag uiterlijk 1 november via aanmeldingsformulier

of via 020 6164 225.

Voorafgaand aan de overhandiging van het eerste exemplaar aan de auteur vinden twee inleidingen plaats: Lieteke van Vucht Tijssen, voorzitter van de Nationale UNESCO Commissie, zal de rol van de UNESCO-Conventie ter Bescherming van Culturele Diversiteit binnen het werkterrein van de UNESCO toelichten. Cas Smithuijsen, directeur van de Boekmanstichting, zal ingaan op voor het cultuurbeleid relevante observaties van Van den Bossche.

Na afloop van de presentatie vindt een borrel plaats en is er gelegenheid om het boek voor de eenmalige kortingsprijs van E 30,- aan te schaffen.

Wij hopen u op 6 november te mogen verwelkomen.

Met vriendelijke groet,

Vincent Wintermans, Nationale Unesco Commissie
George Lawson, SICA
Cas Smithuijsen, Boekmanstichting

De inhoud van Free Trade and Culture:
Dankzij toenemende handelsvrijheid en technische innovatie zijn veel grenzen afgebroken die in het verleden het internationale verkeer van cultuurgoederen en culturele diensten beperkten. In de ogen van een aantal kunstenaars, beleidsmakers en cultuurfunctionarissen gaat deze vrijheid echter ook gepaard met de afbraak van nationale culturele identiteit en culturele diversiteit. De roep om protectie en steun wordt door nationale regeringen aangegrepen om maatregelen te nemen ten gunste van de binnenlandse cultuurproductie. Bij de discussie over de juistheid van dergelijke maatregelen wordt telkens de vraag opgeworpen of ze te rijmen zijn met de verplichtingen die landen hebben ten aanzien van de internationale handel, in het bijzonder met de regelgeving van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Vaak wordt aangenomen dat de WTO de mogelijkheden voor lidstaten om hun eigen cultuurproductie en cultureel erfgoed te beschermen ingrijpend beperkt of zelfs onmogelijk maakt. Dientengevolge is de WTO niet erg geliefd onder kunstenaars en beleidsmakers. In Free Trade and Culture inventariseert Peter van den Bossche de relevante verplichtingen van de WTO en de uitzonderingen op deze verplichtingen. Hij zoekt ook uit tot op welke hoogte de WTO- wetgeving landen toestaat beschermende maatregelen te nemen. Het boek instrueert de lezer over hoe te manoeuvreren binnen het complexe veld van handelsvoorschriften. Het laat politici zien hoe een democratische geleid cultuurbestel is te combineren met de voordelen van internationale handel. De schrijver komt in zijn conclusie met perspectieven waarin cultuur ook in de toekomst naast en binnen het vrije handelsverkeer kan worden veiliggesteld.

Meer informatie over boekpresentatie of aanmelden op www.sica.nl. Free Trade and Culture (ISBN/EAN 978-90-6650-089-1) is vanaf 6 november te koop bij de Boekmanstichting. www.boekman.nl voor E 39,50 (excl. evt. verzendkosten).

Tijdens de presentatie op 6 november in Felix Meritis geldt tijdelijk een speciale prijs van E 30,-.


---- --