Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leidschendam, 6 november 2007

Groningen, Maastricht, Ouder-Amstel, Bennebroek en Sevenum winnen de Gouden Glasbak 2006

De glasinzameling is het hoogst in deze vijf gemeenten, maar moet in alle gemeenten gezamenlijk gemiddeld 4 kilo per persoon beter

In Nederland gebruiken we gemiddeld 30 kilo eenmalige glazen verpakkingen per persoon per jaar. Dit zijn flessen en potjes van eenmalig glas, zonder statiegeld. Van die 30 kilo wordt gemiddeld 21 kilo via de circa 25.000 glasbakken die ons land telt, ingezameld en hergebruikt. Dat betekent 77 procent glasrecycling. Glasrecycling leidt tot besparing van grondstoffen en energie: elke 10 procent scherveninzet bij de productie van nieuw glas betekent 2,5 procent energiebesparing.

De wettelijke doelstelling voor glasrecycling is 90 procent, wat neerkomt op 25 kilo huishoudelijk glas per persoon per jaar. Gemiddeld gesproken moet de inzameling dus met 4 kilo omhoog om de doelstelling te halen.

Alle gemeenten, 'van Groningen tot Maastricht', zijn wettelijk verantwoordelijk voor de inzameling van huishoudelijk verpakkingsglas. De vijf winnaars van de Gouden Glasbak 2006 (glasinzamelcijfers 2005), laten zien dat de doelstelling haalbaar is. Met deze award -- een 'gouden' glasbak en ¤ 2.500 -- worden Groningen, Maastricht, Ouder-Amstel, Bennebroek en Sevenum beloond voor hun bijdrage en goede voorbeeld door het meeste glas in hun stedelijkheidsklasse in te zamelen. De boodschap is en blijft: het gaat goed maar het kan en moet nog beter. Zo laten de cijfers zien dat er nog veel te winnen is in de grote gemeenten in stedelijkheidsklasse 1 -- dit zijn 12 gemeenten met in totaal bijna 3 miljoen inwoners.

Gemeente

Stedelijkheidsklasse

Ingezameld glas (kilo per inwoner, 2005)

Groningen


1

24,0

Maastricht


2

30,8

Ouder-Amstel


3

35,0

Bennebroek


4

40,7

Sevenum


5

35,6

De Gouden Glasbak is een initiatief van de glasindustrie in Nederland, die samenwerkt in Stichting Promotie Glasbak. De Gouden Glasbak 2006 wordt uitgereikt tijdens het Gemeentelijk Afvalcongres 2007 van Uitvoering Afvalbeheer van SenterNovem. Els Janse van SenterNovem reikt de award uit tijdens 'la grande finale', van 15:30 tot 16:00 uur. Het congres vindt plaats in het congrescentrum Regardz De Eenhoorn in Amersfoort.

Stichting Promotie Glasbak helpt de gemeenten de communicatie door middel van informatie- en voorlichtingsmateriaal en campagnes.

Nadere informatie,