Ingezonden persbericht


Actie bij bank in Brussel als protest tegen Uraniumwapens

Wat?
Persbriefing met aansluitende actie bij bankkantoor

Wanneer?
Dinsdag 6 november om 10:45

Waar?
Afspraakplaats: het kantoor van de ?Bond Beter Leefmilieu?, Tweekerkenstraat 47, in Brussel

Op 6 november vindt de ?Internationale Actiedag voor een wereldwijd verbod op Uranium Wapens? plaats. Op deze dag zullen actievoerders een radioactief buffet organiseren voor het stafpersoneel van het filiaal van een bank in Brussel.
Er zullen ook folders worden uitgedeeld en spandoeken worden opgehangen uit protest tegen de betrokkenheid van deze bank in de financiering van de productie van controversiële wapens met verarmd uranium.
Dirk Van der Maelen (SP.a) en Wouter de Vriendt (Groen!) zullen ook op deze actie aanwezig zijn.

Op deze dag zal een onderzoeksrapport 'Too Risky for Business. Financial Institutions and Uranium Weapons' worden gepubliceerd door Netwerk Vlaanderen, the International Coalition to ban Uranium Weapons (ICBUW), en BankTrack. Dit rapport gaat dieper in op de rol die 47 internationale financiële instellingen spelen in de steun voor de vervaardiging van deze wapens met verarmd uranium. Download rapport (vanaf 6/11): http://www.mijngeldgoedgeweten.be

Verarmd Uranium is een radioactief en chemisch toxisch afvalproduct van de nucleaire industrie. Het wordt gebruikt in anti-tankwapens en in tankbepantsering. Door het gebruik van deze wapens ontstaan er stofwolken van kleine metalen deeltjes die het slagveld en de aangrenzende omgeving voor miljoenen jaren besmetten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat verarm uranium kanker, geboorteafwijkingen, en andere serieuze gezondheidsproblemen veroorzaakt. Deze effecten zijn zowel bij soldaten als bij burgers vastgesteld.

Wij nodigen de pers uit om op dinsdag 6 november om 10:45 naar het kantoor van de ?Bond Beter Leefmilieu? te komen op de Tweekerkenstraat 47 in Brussel voor een persconferentie. Aansluitend kunnen zij ons volgen naar de actie.

De actie is onderdeel van een internationale actiedag die de langetermijn gevaren van het gebruik van wapens met verarmd uranium in het daglicht wil stellen, waarbij over heel de wereld evenementen worden opgezet.

Voor meer informatie over deze actie, contacteer:
David Heller
Friends of the Earth Vlaanderen & Brussel
GSM: 0472 34 24 63
E-mail: david@motherearth.org