IGZ: Verantwoorde zorg gehandicapten onder druk door personeelstekorten

Dinsdag 6 november 2007, nummer 50

IGZ: Verantwoorde zorg gehandicapten onder druk door personeelstekorten

De meest verontrustende conclusie uit het inspectierapport is dat door kwantitatieve en kwalitatieve personeelstekorten de continuïteit in een groot deel van de zorgverlening aan verstandelijk gehandicapten onder druk blijkt te staan. Staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft vandaag het rapport in ontvangst genomen.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Bussemaker: 'Het wordt steeds moeilijker voldoende en deskundig personeel aan te trekken. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) constateert dat de ene instelling er beter in slaagt hieruit voorkomende problemen op te vangen dan andere.' Over de hele linie zijn op meerdere fronten maatregelen nodig.

In het Actieplan Werken aan de zorg, dat gisteren naar de Tweede Kamer werd gestuurd, presenteren de staatssecretaris en minister Klink hun maatregelen om het dreigende personeelstekort in de zorg het hoofd te bieden. Zo wordt er fors geïnvesteerd in stages de komende jaren: hoe beter de stages, hoe groter de kans dat jongeren in de zorg willen werken. Dit geldt uiteraard ook voor de gehandicaptensector.

Sinds 1997 zijn de MBO- en HBO-opleidingen zó ingericht dat verpleegkundigen zo breed mogelijk inzetbaar zijn. Dat betekent wel dat instellingen nieuwe medewerkers veel meer op de werkplek moeten bijscholen, het zogenaamde 'lerend werken'. Daarom investeert VWS in een intensievere samenwerking tussen zorg- en onderwijsinstellingen op regionaal niveau.

Ook moeten de kwaliteitsindicatoren voor de gehandicaptensector verder ontwikkeld worden om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Daarbij is het zorgplan van belang, dat in de loop van 2008 wettelijk verplicht zal worden, om de positie van de cliënt te versterken.

De instellingen voeren mede op grond van het inspectierapport verbeteringen uit. De IGZ heeft de betrokken instellingen gevraagd verbeterplannen op te stellen. Waar nodig wordt het toezicht verscherpt. Verder gaat de inspectie met de brancheorganisatie in overleg om te zien welke verbeterpunten de branche kan oppakken.

Het inspectierapport is op verzoek van het ministerie geschreven. Naar aanleiding van incidenten in 2005, heeft het ministerie van VWS aan de IGZ gevraagd een kwaliteitstoets te doen op de 24-uurs verblijfszorg aan mensen met een verstandelijke handicap.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed